Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kielen opettelu korostuu kotoutuksessa

Maahanmuuttajien kotouttamiseen satsataan Forssan seudulla. Valmistelussa on parhaillaan ensi vuoden alussa seudun kunnissa voimaan tuleva nelivuotinen kotouttamisohjelma. Edellinen ohjelmakausi päättyy tämän vuoden lopussa.

-Ensi viikolla on käsittely seutuneuvostossa, ja sieltä prosessi etenee kunnanvaltuustoihin, joissa ohjelma hyväksytään voimassa olevaksi, kertoo Forssan kaupungin pakolaisasiainyhdyshenkilö Jaakko Leskinen. Seutuneuvoston esitystä on valmisteltu monialaisesti kuuden kuukauden ajan. Työtä on tehty seutuneuvoston asettamassa kotouttamisverkostossa, joka on toiminut viime maaliskuusta lähtien. Verkosto raportoi neuvostolle ja sen tekemät esitykset menevät lopulta kunnan- ja kaupunginvaltuustojen hyväksyttäviksi. Käsittelyssä ovat nyt olleet kolme suurta maahanmuuttoon liittyvää palvelukokonaisuutta: sote-palvelut, koulutus- ja kasvatusasiat sekä työllisyys. Työsarkaa on viimesyksyisen maahanmuuttosuman jälkeen riittänyt.

-Kotouttamisohjelmaa on uusittu aika kokonaisvaltaisesti. Varsinkin kielen opetteluun, viranomaisten koordinointiin ja kaksisuuntaiseen kotoutumiseen eli asumiseen liittyviä ajatuksia on verkostossa esitetty, kertoo Leskinen. Leskisen mielestä erityisesti yhteisen kielen löytämiseen pitäisi kotouttamistyössä tulevina vuosina panostaa.

-Kielen opettelua täytyisi jatkuvasti tukea. Kotouttamiskoulutusta on myös, mutta sitten ihan kurssien ja tavallisen kanssakäymisen kautta, sanoo Leskinen.

-Jokaisessa palvelussa pitäisi myös lisätä kotouttamisosaamista. Viranomaisten palveluiden välistä yhteistyötä olisi hyvä lisätä, että saadaan maahanmuuttajat yhtenä asiakasryhmänä sujuvasti ja sovitusti kulkemaan prosessien läpi, hän lisää. Kotouttamisohjelma koskee kaikkia maahanmuuttajataustaisia kansalaisia ja kansalaisuutta hakevia. Leskisen mukaan viime vuoden lopulla seudulla oli noin 750 ulkomaalaistaustaista suomalaista. Tästä Forssan kaupungin osuus on noin 550 henkilöä. Joukkoon ei lasketa turvapaikanhakijoita tai oleskeluluvan saaneita. Ohjelmassa kehitettävien palveluiden rahoitus kulkee omia reittejään. Ely-keskuksille on viimeksi lisätty maahanmuuttajien TE-palveluihin suunnattua rahoitusta. Hämeen ely-keskus sai vuoden toisen lisätalousarvion työllisyysmäärärahoista miljoona euroa kotouttamistarkoituksiin. Tällä toteutetaan esimerkiksi kotouttamiskoulutusta ja siihen liittyviä palveluita. Lisäksi eri ministeriöissä on hankevalmiuksia kotouttamisprojekteihin, ja kuntayhtymän rahoituslähde on palvelukohtaista.

-Vastineena palveluiden toteuttamisesta pääsääntöisesti saadaan valtionosuudet. Kun kunnalla on sopimus ely-keskuksen kanssa pakolaisten vastaanottamisesta ja on tämä kotouttamisohjelma, niin kuntaan tulleiden maahanmuuttajien ja kiintiöpakolaisten osalta saadaan korvauksia, kertoo Leskinen. Leskisen mukaan resursseja tai henkilöstöä ei merkittävästi seudun kotouttamistyössä tarvitse näillä näkymin lisätä. -Asioimisen tukena käytetään tulkki- ja käännöspalveluita. Kielenopetteluun pyritään lisäämään tukea pidemmällä tähtäimellä suunnitelmallisesti, hän sanoo. FL