Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinko tuli viljelijöiden avuksi

Viljasadon tilanne vaikuttaa Lounais-Hämeessä syyskuun alussa hyvältä tai vähintään keskimääräiseltä. Etenkin ohrasato on kaikkiaan parempi kuin viime vuonna. Tilojen ja peltojen välillä on kuitenkin vaihtelua.

-Olen kuullut joidenkin tilojen isänniltä ja kaupan puolelta, että viljasadon litrapainot ovat osittain olleet matalia, varsinkin ensipuinneilla. Sadot ovat voineet kärsiä joko kuivuusjaksosta alkukesällä tai sen jälkeen alkaneista vähän liiallisista sateista, ja niiden yhteisvaikutuksesta, kertoo kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Lounais-Hämeestä. Koivula on itsekin ollut pari viikkoa sidottuna puimatöihin Tammelan tilallaan eikä uskalla vielä antaa lopullista arviota syksyn viljasadosta.

-Tuleva viikko näyttää hyvältä, kunhan sääennusteet pitävät paikkansa. Nythän luvataan oikein poutaista viikkoa, jolloin puinneissa päästään pitkälle. Sitten selviää sadon kokonaistilanne, hän kertoo. Kauroista on Koivulan mukaan odotettavissa hyvä sato, mutta sitä vaivasi jonkin verran punahome, joka saattaa aiheuttaa laatutappioita. Tänä vuonna lyhyemmäksi jääneet kauranvarret ovat kuitenkin osaltaan estäneet viljan lakoontumista ja homehtumista.

-DON-hometoksiini-arvot saattavat tulla korkeiksi, varsinkin, jos kaura on ollut laossa. Näkemykseni mukaan pystykasvustoja on ollut hyvin. Jos saadaan hyvä poutaviikko, niin se kuivattaa laossakin olevaa kasvustoa puintikuntoon, sanoo Koivula. Syysvehnät on jo pitkälti puitu. Kevätvehnistä taas voidaan hyvillä syyskuun alun keleillä saada myllykelpoista laatua leivontaan.

-Syysvehnästä ei saatu valtavaa satoa. Kevätvehnät näyttävät pääosin hyviltä, ja nyt aikaisimpia niistä on jo puitu. Tuleva viikko valmistanee myöhäisempiäkin lajikkeita, ja päästään niitäkin puimaan hyvissä ajoin, uskoo Koivula. Ruista ei juurikaan seudulla ole nyt viljelty. Tämä johtuu viime syksyn poikkeuksellisesta myöhästymisestä ja kylvökelien puutteesta.

-Puintiaika nyt syksyllä oli myös haastava, kun tähän asti on ollut aika sateista säätä. Vähäisestä sadosta on kuitenkin varmaan tullut ihan kelpo, arvioi Koivula. Lounais-Hämeen sadetilanne on ollut kohtuullinen viljan kannalta verrattuna esimerkiksi tulvineeseen Pohjanmaahan. Toisaalta myös Kaakkois-Suomea haitannut kuivuus on vältetty. Vielä valmistuvan rypsi- ja rapsisadon kannalta aurinkoiset ilmat osuvat nyt otolliseen ajankohtaan. Öljykasvit selvisivät seudulla melko hyvin myös yleisesti pelloilla kiusanneesta kaalikoista. -Kasvukausi on lopulta ollut sateiltaan melko sopiva, ja nyt vielä aikainen. Elokuun puolella päästiin puinneissa jo aika pitkälle, mikä oli hyvä. Säästyy polttoainetta viljan kuivauksessa, kun on vielä lämmintä keliä, summaa Koivula. FL