Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkostosta tukea lasten-kulttuurille

Kulttuuriyhdistys Kuvio perustaa parhaillaan verkostomaista lastenkulttuurikeskus Lekaa (Leikki ja Kasvu), jolle haetaan rahoitusta valtiolta ja kunnilta. Kuviossa on mukana kuusi jäsenkuntaa Forssan lähialueelta, ja toimintaa on yhdentoista kunnan alueella. Myös yrityksistä etsitään pitkäaikaisia sponsoreita keskukselle.

Verkostomaisuuden ansiosta kulttuurikeskus voisi tarjota lapsille ja nuorille kulttuurikasvatusta ja -palveluita sijaintiin ja matkustusmahdollisuuksiin katsomatta.

-Nyt meillä on työn alla paikallisten taiteilijoiden esityskiertueita. Esimerkiksi muusikko Sanna Mansikkaniemen kanssa olemme juuri sopineet Forssaan alle kouluikäisille musiikkiin tutustuttavia työpajoja, kertoo Kulttuuriyhdistys Kuvion vastaava kulttuurituottaja Minna Lehtola.

Hän näkee keskuksen tärkeäksi erityisesti tilanteessa, jossa kuntien talous on tiukilla ja muun muassa lasten kulttuurista karsitaan. Lastenkulttuurikeskus voi saada opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuosittain 40 prosentin toiminta-avustuksen. Ensi vuonna verkostomaisen lastenkulttuurikeskuksen toimintaan voi myös hakea rahoitusta kärkihankkeena. Keskuksen toimintaa rahoitetaan lisäksi muun muassa kuntien kahden euron toimintamaksulla alle 18-vuotiaista asukkaista.

-Monikin kunta on vähentämässä kulttuuripalveluita lapsille. Ne ovat vain pieniä prosenttiosuuksia, mitä kulttuurityöntekijöillä on tarjota kohderyhmälle. Yritämme tukea kulttuurin monipuolisuutta alueen nuorimmalle väestölle, sanoo Lehtola.

Keskus aikoo toteuttaa projekteja muun muassa koulujen kanssa. Lasten ja nuorten lisäksi huomioitaisiin myös lukiolaiset ja työttömät nuoret.

-Kuviohan on jo nyt tehnyt yhteistyötä, jossa on järjestetty mediapajoja erityisesti kylien koulujen kanssa. Tavoitteena on ollut saada medialukutaitoa vahvistettua. Tulisimme tarjoamaan opetusta erilaisissa tärkeissä aiheissa, Lehtola tähdentää.

Yksi Lekan tulevista yhteistyökumppaneista on Pieni teatterikoulu, joka viime viikolla muutti Kulttuuriyhdistys Kuvion kainaloon. Draamakasvatus on nykyisin osa joidenkin opettajien opetusmenetelmiä, ja Pienen teatterikoulun perustaja, Wahren-opiston ilmaisuaineiden opettaja Eliisa Lintukorpi, näkee tässä mahdollisuuden viedä teatteria kouluihin.

-Toivomme, ettei Lekasta tulisi kilpailijaa millekään toimijalle, vaan yhdistävä paikka, jossa luodaan kontakteja ja saadaan tietoa toisten tekemisistä, sanoo Kuvion hallituksessakin vaikuttava Lintukorpi.

Pienen teatterikoulun paikanvaihdokseen on muitakin käytännön syitä kuin Kuvion läheisyys.

-Forssan teatterilla on tulossa niin monta näytelmää ja monenlaista muuta, että lapset ovat jääneet jalkoihin. Uusissa tiloissa saadaan olla rauhassa, perustelee Lintukorpi muuttoa.

Uusi vuokratila sijaitsee juhlasalissa osoitteessa Saksankatu 1. Tila on varattu nuorten teatterikoululaisten käyttöön kolmena iltana viikossa. Neljästä ryhmästä yksi jää PikkuSpottiin Torikadulle, ja osa opetuksesta sekä esityksistä toteutuu siellä, aidossa teatteriympäristössä.

-Tulemme ensi keväänä Teatteritalolle juhlimaan kymppisynttäreitä, mutta harjoitukset tapahtuvat nyt uudessa paikassa, kertoo Lintukorpi. FL

Lasten teatteri täyttää vuosia Pieni teatterikoulu perustettiin vuonna 2007. Se viettää 10-vuotisjuhliaan ensi keväänä.Teatterikoulu on Wahren-opiston ja Forssan teatterin yhteinen projekti. Sen järjestämisestä vastaa Wahren-opisto ja tilat toiminnalle on tarjonnut teatteri.Teatterikoulun toiminta on taiteen perusopetuksen mukaista, yleissivistävää toimintaa.Koulun ryhmiä on tänä syksynä neljä ja jokaisessa on mukana keskimäärin kymmenen lasta. Iältään ryhmäläiset ovat 8–13-vuotiaita.Perjantairyhmän toiminta PikkuSpotissa alkoi 2.9. Tiistain, keskiviikon ja torstain ryhmät ovat alkaneet tällä viikolla Saksankadun uusissa tiloissa.Tänä vuonna opettajina toimivat Titi Lillqvist, Minna Tiirikainen ja Eliisa Lintukorpi.