Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Supermanin lento katkesi karusti

Forssalainen suihkulautailija Vadim Nekhaev tiesi heti, että jalalle kävi huonosti, kun vesisuihkuharjoituksessa alastulo meni pieleen ja jalat sotkeentuivat vesisuihkuletkuun. Letkun valtava paine puristi vasemman jalan nilkan rikki niin, että napsahti.

– Se oli huonoa tuuria.

Turma sattui puolitoista viikkoa sitten illalla Forssan Linikkalanlammilla. Röntgeniin hän pääsi seuraavana aamuna. Toivo lievästä loukkaantumisesta kuoli lääkärin tuomioon. Matka vei Hämeenlinnaan keskussairaalaan leikkaukseen. Jalka sai leikkauksessa kolme ruuvia ja Vadim kahdeksan viikkoa sairauslomaa. Hän oli harjoittelemassa ohjelmaansa suihkulautailun SM- ja MM-kilpailuihin. Viime viikonvaihteen SM-kisojen varma mitali vaihtui päätuomarin tehtäviin.

– SM-kulta piti tuoda. Ei meitä ole Suomessa kuin kaksi, jotka tekevät MM-tason temppuja.

Samalla Vadimin oli heitettävä hyvästit flyboardin eli suihkulautailun MM-kisoille, jotka pidetään Yhdysvaltain Floridassa 16.–18.9.

– Liput ja lennot oli hankittu, homma oli menemistä vaille valmis. Ketutus on nyt ankaraa.

– Vuoden olin treenannut.

Vadim Nekhaev oli saanut osallistumisoikeuden lajin MM-kisoihin videokarsinnan perusteella. Videolla hän teki oman ohjelmansa, joka sisälsi neljä pakollista MM-tason temppua.

Hän haki vuosi sittenkin lajin mestaruuskisoihin, mutta ei vielä aloittelijana ollut kyllin hyvä. Kuivapuvun turvin hän on jatkanut harjoittelua vedessä marraskuulle asti ja aloittanut keväällä huhtikuussa. Suihkulautailussa lentäjä käyttää hyväkseen vesisijetin tuottamaa voimaa ja vesivirtaa, joka ohjautuu pitkän letkun kautta kovalla paineella ulos laudan pohjasta ja tuottaa nostetta. Vadimin nykyisen vesijetin 300 hevosvoimalla lauta nousee 19 metrin asti.

Suihkulautailu vaatii hyvää tasapainoa ja kehonhallintaa. Lajille ominaisia liikkeitä ovat erilaiset voltit, spinnit ja sukellukset.

Suihkulautailu sai alkunsa vasta viisi vuotta sitten. Suomessa laji alkoi vakiintua kesällä 2013. Vadim Nekhaev otti koukuttavan harrastuksen omakseen viime vuonna alkukeväästä ja on kehittynyt nopeasti kohti huippua.

– Parasta on se vapauden tunne. Olet kuin lintu tai Superman ja pystyt hallitsemaan lentoasi. Vadim ottaa turmasta opikseen ja aikoo jatkossa tehdä hiukan lyhyempiä treenejä, koska väsyneenä vartalonhallinta heikkenee. Nyt hän keskittyy toipumiseen ja tähtää ensi vuoden mittelöihin.

– Täytyy antaa jalan parantua kunnolla. Ei pidä ottaa turhia riskejä. – Kyllä minä vielä tänä vuonna menen ainakin leijumaan. Jo nyt on vähän ikävä lajia. FL