Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkkeelle kuusikymppisenä vai ei

Hallituksen suunnitelmien mukaan viisi vuotta työttömänä olleet yli 60-vuotiaat voisivat päästä eläkkeelle.

Tammelalainen Anita Humalainen ei innostu hallituksen suunnitelmista.

-En halua eläkkeelle. Tuntemani samanikäiset ihmiset haluavat tehdä töitä. Se tuo päivään rytmiä ja pysyisi terveempänä, ainakin henkisesti, Humalainen perustelee.

Humalainen on ollut työttömänä jo pitkään; 500 päivää tuli juuri täyteen. Kun ansiosidonnaisen päivärahan 500 päivää tulee täyteen, täytyy kunnan järjestää 57-–59-vuotiaille töitä kuudeksi kuukaudeksi.

Itse asiassa ensi vuonna 60 vuotta täyttävä Humalainen toivoo, että pääsisi edes puoleksi vuodeksi töihin.

-Kuntonikin on hyvä, Vesihelmen työttömien vesijumppaan ensimmäistä kertaa osallistuva Humalainen kertoo.

Hän on ollut elämänsä aikana kahvila- ja ravintola-alalla. Hän on myös ollut ikäihmisten ja kehitysvammaisten päivätoiminnassa töissä.

-Toivon, että pääsisin Ruisluotoon töihin.

Humalainen on etsinyt aktiivisesti töitä sen ajan kuin on ollut työttömänä. Hän arvelee, että yksi syy työttömyyteen saattaa olla ikä.

Hän lisää, että yksinäiselle ihmiselle työnteko on sosiaalisestikin hyväksi. Humalaisen mies kuoli muutama vuosi sitten eikä koirasta ole juuri juttuseuraksi.

-Ja onhan se rahallisestikin parempi olla töissä. Kaikille. Niin valtiolle, kunnalle kuin työttömällekin.

Forssassa on selvitetty jo puolentoista vuoden ajan, minkälaiset edellytykset pitkäaikaistyöttömillä on päästä eläkkeelle.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana on selvitetty 50 pitkäaikaistyöttömän taustoja. Selvityksen seurauksena seitsemän pitkäaikaistyötöntä yhdeksästä on saanut myönteisen eläkepäätöksen.

Kahdeksan työtöntä odottaa vielä päätöstään.

15 työtöntä jäi sairauspäivärahalle, kahdeksan on kuntouttavassa työtoiminnassa ja kaksi ammatillisessa kuntoutuksessa. Palvelun piiriin on tullut 12 uutta työtöntä.

Kaupungin työllisyys- ja hyvinvointipalveluiden päällikkö Jaakko Leskinen kertoo, että Forssassa on 20–30 työtöntä työnhakijaa, joita hallituksen suunnitelma pitkäaikaistyöttömien siirtämisestä eläkkeelle koskee.

-Työttömät ovat suhtautuneet positiivisesti selvityksen tekoon, jossa kartoitetaan heidän mahdollisuuksiaan jäädä eläkkeelle, Leskinen sanoo.

Arvioinnin eläkkeelle tai kuntoutukseen tai sairauspäivärahalle jäämisestä tekevät kaupungin työohjaajat yhteistyössä Kelan kanssa.

Arvioinneissa käydään läpi työttömän koulutus-, työ- ja sairaushistoriaa.

Leskinen ei osaa sanoa, miten eläköityminen näkyy valtion taloudessa, mutta kuntataloudelle se tuo säästöjä.

-Eläkevakuutusyhtiö hoitaa eläkkeet, joten kaupungin työvalmentajille jää enemmän aikaa muille työttömille, Leskinen sanoo.

Leskisen mukaan yli 60-vuotiaat voivat ja ovatkin työllistyneet Forssassa.

-On varmasti joitakin, jotka ovat työllistyneet. Tosin alle 60-vuotiaita koskee velvoitetyöllistäminen, joten työ voi olla lyhytaikaista. FL

Työttömyyden lukuja Forssan seudulla oli heinäkuun lopussa 659 yli vuoden työttömänä ollutta henkilöä.Työttömiä oli kaikkiaan 2187.Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi seudun kunnista eniten Humppilassa ja Jokioisilla.Forssan 1299 työttömästä 357 kuului pitkäaikaistyöttömien joukkoon.Humppilassa työttömiä oli m151 ja heistä 58 oli pitkäaikaistyötöntä.Jokioisilla työttömien määrä oli 295 ja heistä 102 oli ollut ilman töitä yli vuoden.Tammelassa oli 307 työtöntä ja heistä 95 kuului pitkäaikaistyöttömien kategoriaan.Ypäjän 137 työttömästä 47 oli hakenut töitä yli vuoden.Kaikkien kuntien osalta pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.