Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylälounaalta eväitä toimintaan

Matkun kyläyhdistys on pyörittänyt kylälounasta maanantaisin menestyksekkäästi vuodesta 2012. Tämän vuoden elokuusta kylälounasta on ollut tarjolla Matkun kylätalolla myös torstaisin, kun yhdistys sai palkattua TriPla- työllistämishankkeella toimintaan kyläemännän sekä toisaalle seniorityöntekijän.

Torstaipäivän kylälounas on kokeilua, jota kyläyhdistys tarkastelee kuukausi kerrallaan. Maanantaisin väkeä käy syömässä yli tai hiukan alle 30 ja torstaisin kymmenkunta vähemmän.

– Tästä on todella hyvät kokemukset ja torstaikin näyttää ihan hyvältä. Ihmiset tulevat tänne juttelemaan ja tapaamaan muita, toteaa Marja Saarinen Matkun kyläyhdistyksestä.

Kyläyhdistys perii lounaasta huokeaa omakustannushintaa.

Kyläasiamies Elina Leppänen Hämeen Kylistä pitää Matkun kylälounasta oivana esimerkkinä uusista palveluratkaisuista, joita Hämeen Kylät alkaa edistää Omalta kylältä Hämeessä -kehittämishankkeella. Kanta-Hämeen alueella on Matkun lisäksi vastaavaa kylälounastoimintaa vain kolmella kulmakunnalla.

– Kylälounaalle ei tulla vain syömään, vaan tässä on sosiaalinen ulottuvuus, Leppänen tähdentää. Kylälounas tekee samalla tunnetuksi kylätaloa kokoontumis- ja kohtaamispaikkana, kyläläisten olohuoneena.

Kolmevuotinen kehittämishanke auttaa yhdistyksiä pilotoimaan, käynnistämään ja tuotteistamaan uusia palveluratkaisuja kuten kyläpalvelupäiviä tai -tuokioita koko Kanta-Hämeessä.

Hanke etsii yhdistyksiä, jotka haluavat miettiä ja kehittää uutta palvelua kylälle. Tarkoituksena on luoda kylille niitä palveluja, joita kyläläiset haluavat. Esimerkiksi kyläavustaja voi kylän yhteisten tilojen lisäksi auttaa kotitalouksia. Hankkeen avulla voidaan kylätaloille miettiä myös uutta käyttöä.

Koijärven alueen kylien puheenjohtaja ja Hämeen Kylien hallituksen jäsen Pirjo Poutanen toteaa, että koko Koijärven alueelle voidaan kehittämishankkeen turvin jalostaa kyläpalveluja myös aiemman turvallisuuskartoituksen pohjalta. Kysyntää olisi mm. ystäväpalvelulle.

Omalta kylältä Hämeessä -hankkeella on Forssan seudun toimijoille infoilta Kiipun kylätalolla Jokioisilla keskiviikkona 28.9. klo 18. Lisäksi lauantaina 1.10. on tutustumispäivä kolmen kylän, Matkun, Koijärven ja Teuron, toimintaan ja kyläpalveluihin.

Hankkeen rahoituksesta vastaavat Hämeen ely-keskuksen maaseutuohjelma ja Kanta-Hämeen kunnat. Kyläasiamies Elina Leppänen iloitsee siitä, että maakunnan kaikki kunnat pitävät kehittämishanketta tärkeänä tuettavana. FL