Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso Paateron pitkä lista: Nämä tehtävät entinen ylijohtaja veisi poliisilta

Vuosi sitten eläkkeelle jäänyt poliisiylijohtaja Mikko Paatero on vakavasti huolissaan poliisin nykyisistä resursseista. Paateron mukaan poliisilla on liikaa tehtäviä miehistön mitoitukseen nähden.

Hän esittääkin tuoreessa kirjassaan pitkän listan tehtäviä, jotka poliisilta olisi mahdollista poistaa. Toisena vaihtoehtona hän näkee sen, että poliisi alkaa laskuttaa esimerkiksi kuntia ylimääräisistä tehtävistään.

Paatero olisi valmis siirtämään muualle muun muassa pienten peltikolarien tutkinnan, taajamien nopeusvalvonnan, kuolemansyyntutkinnan, kadonneiden etsinnän, vankikuljetukset, vankien tuomioistuinvalvonnan, päihtyneiden säilytyksen ja löytötavaratoiminnan.

Näistä juoppoputkien ylläpito, taajamien nopeusvalvonta sekä muista pienistä liikennerikkomuksista sakottaminen sopisivat Paateron mukaan parhaiten kuntien tehtäväksi. Se tosin vaatisi ylinopeudesta ja esimerkiksi punaisia päin ajosta annettavien sakkojen muuttamisen hallinnollisiksi maksuiksi nykyisten pysäköintivirhemaksujen tapaan.

Pienet peltikolarit Paatero ehdottaa siirrettäväksi kokonaan vakuutusyhtiöiden hoitoon, löytötavarat yrityksille, kuolemansyyntutkinnan terveystoimelle ja kadonneiden etsinnän järjestöille.

Jos uudet järjestäjät tarvitsisivat poliisia tai poliisin tiloja tehtäviensä hoitamiseen, poliisi voisi periä palveluistaan maksun.

”Ajokieltojärjestelmä on vanhanaikainen”

Lisäksi Paatero esittää harkittavaksi isoa muutosta liikennerikosjärjestelmään.

Hänen moittii nykyistä toistuvien liikennerikkomusten valvontaprosessia raskaaksi, kalliiksi, epäoikeudenmukaiseksi ja vanhanaikaiseksi. Järjestelmä perustuu liikennerikkomusten määrään 1–2 vuoden aikana siten, että kaikki teot ovat samanarvoisia.

Paatero ehdottaa tilalle automaattista pisteytysjärjestelmää, joka varoittaisi kuljettajaa etukäteen, kun ajoluvan menettäminen alkaa olla lähellä.

– Sen jälkeen tulisi kevyt ajokieltoprosessi, Paatero visioi.

Hän myös ohjaisi osan peltipoliisien tuotoista takaisin automaattisen liikenteenvalvonnan kehittämiseen, jolla kustannettaisiin poliisin nopeusvalvontakameraverkoston hankinnat ja ylläpito.

”Nyt voin katsoa asioita ilman rajoitteita”

Mikko Paatero arvioi Suomen poliisin nykytilaa ja Suomeen kohdistuvia uhkia tuoreessa kirjassaan Sisäinen turvallisuus horjuu.

Se julkaistiin Helsingissä torstaiaamuna.

Paatero on toiminut yli 43 vuotta poliisipäällikön tehtävissä: nimismiehenä, lääninpoliisijohtajana ja viimeiset noin seitsemän vuotta poliisiylijohtajana, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle kesällä 2015.

– Sisäisestä turvallisuudesta ei aikaisemmin ole kirjoitettu kirjoja kovan ytimen näkökulmasta. Nyt voin katsoa asioita laajasti ja ilman virassa olon kaikkia rajoitteita, Paatero perustelee motivaatiotaan kirjan julkaisulle.