Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siipikarjaliitto: Tuotantotavan muutos olisi katastrofi

Tuotantotavan muutos vapaaksi tai luomuksi on mahdotonta useille nykyisille virikehäkkikanaloille.

Näin toteaa Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja

Hanna Hamina

.

Hänen mukaansa tuotantotavan vaihdosta seuraisi nykytilanteessa taloudellinen katastrofi, koska se vaatisi uutta velkaa jopa satoja tuhansia euroja per tila.

– Tuottajalle maksettavalla munakilon hinnalla tilat eivät ole pystyneet lyhentämään entisiäkään lainoja. Munakunnan

toimintaa jatkava Dava Foods ilmoitti elokuussa laskevansa virikehäkkimunakilon tuottajahintaa 12 sentillä 70 senttiin, joka on alle EU-hintatason.

– Ei ole pitkä siitä, kun alalla on tehty isoja uudistuksia. Perinteiset häkkikanalat poistettiin vuoteen 2012 mennessä. Osa tuottajista lopetti. Osa muutti rakennukset uusien vaatimusten mukaisiksi virikehäkkikanaloiksi, mikä tarkoitti tuotantorakennusten perusteellista remonttia.

Lisärahoituksen hankkiminenkaan ei olisi helppoa.

– Kalliita investointeja ei yksinkertaisesti voi tehdä monta kertaa vuosikymmenessä. Kauppaketju Lidl

ilmoitti tällä viikolla luopuvansa valikoimissaan virikehäkkimunista, mikä on kerännyt kiittäviä ja kriittisiä kannanottoja.

Hamina korostaa, että Siipikarjaliitto ja kananmunatuottajat kuuntelevat tarkasti sitä, mitä kuluttajat haluavat.

Lähes kaikki uudet kanalat Suomessa rakennetaan joko lattia- tai luomumalliin.

– Pikkuhiljaa nämä tuotantotavat valtaavat alaa. Esimerkiksi luomussa täytyy kuitenkin muistaa, että siihen siirtyminen ei onnistu yhtäkkiä, vaan se vaatii aina vuosien siirtymäajan.

– Kuluttajakäyttäytyminen vaikuttaa, ja sitä seurataan koko ajan. Eniten vaikutusta on toki sillä, minkä hinnan kuluttajat ovat tuotteista valmiita maksamaan, Hamina huomauttaa.

Kannattavuus on hänen mukaansa nykyhinnoilla yhtä heikkoa olipa tuotantotapa virikehäkkikanala tai joku toinen. Toisin kuin

esimerkiksi lihaa, kananmunia ei tällä hetkellä tuoda Suomeen muina kuin valmisteina.

Suomi sai Euroopan unioniin liittyessään vuonna 1995 erivapauden käynnistää salmonellaohjelman, joka on huomattavasti tiukempi kuin muissa EU-maissa.

– Äärimmäisen tiukan salmonellavalvonnan ja laajemminkin tuotannon korkean laadun seurauksena suomalaisista kananmunista vatkattua kakkutaikinaa voi muista maista poiketen syödä vaikka taikinana.

Tuottajahintaa painaa Haminan mukaan alas kauppaliikkeiden harjoittama munapakkaamojen ankara kilpailuttaminen.

– Se on osa tätä yleistä halpuuttamista.

Hintatasoon heijastuu myös se, että Suomessa kananmunia on tuotettu pitkään niin paljon, että niitä on riittänyt myös vientiin.

– Ja Eurooppaan virtaa munia ja munavalmisteita esimerkiksi Ukrainasta, jossa ei ole virikehäkkejä saati luomukanaloita nähtykään, vaan kanat ovat perinteisissä EU:ssa kielletyissä häkeissä.

Argentiinan ja Intian jättikanaloista taas rahdataan Eurooppaan munajauhetta muun muassa leipomoiden käyttöön.