Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinilevää Kuivajärvellä

Sinilevä Tammelan Kuivajärven rannassa johtuu ennen muuta sääoloista ja levien vanhenemisesta.

– Silloin kun tuuli tyyntyy ja jos samana ajankohtana sinilevät ovat riittävän vanhoja, niitä alkaa usein kohota pintaan, toteaa hydrobiologi Petri Horppila Hämeen ELY-keskuksesta.

– Sinileväähän on järvissä aina riippumatta siitä, näkevätkö ihmiset niitä pinnalla vai eivät. Ne elävät järvessä koko elämänsä. Alkukesällä sinilevät elävät kasvuvaiheessa syvemmällä pinnan alla, koska veden pinnalla on niille tuolloin aivan liian voimakas valo.

Sinilevät kasvavat paremmin ja nopeammin syvemmällä hiukan himmeämmässä valossa. Sinilevät kykenevät solun sisäisillä kaasurakkuloillaan säätelemään nuorina sijaintiaan vesikerroksissa. Kesän edetessä sinilevät menettävät vanhetessaan syvyyden säätelykykynsä. Tuulen tyyntyessä vanhenevaa sinilevää voi kohota pintaan nopeasti. Sinilevien pintaesiintymiä saattaa ilmaantua järviin vielä myöhemminkin syksyn aikana. Tuulisena aikana vanheneva levä sekoittuu hajalleen vesimassaan, jolloin sitä on vaikea havaita.

Leväongelmat ovat pahempia rehevöityneillä järvillä, mutta sinileviä voi sopivissa olosuhteissa kohota pinnalle millä järvellä tahansa, myös karuilla ja hyväkuntoisilla järvillä. Sinilevän kerääntyminen pintaan on Horppilan mukaan toisaalta aivan luonnollinen ilmiö, jolla ei tarvitse olla yhteyttä rehevöitymiseen. Mitä kirkasvetisempi järvi on, sitä paksummassa vesikerroksessa leviä voi kasvaa. Karuissa järvissä on siis sinilevää litraa kohti äärimmäisen vähän, mutta kun ne vanhentuessaan pääsevät loppukesän tyynenä päivänä nousemaan pintaan ja kerääntymään suuresta vesimassasta lahdenpoukamaan, tuloksena on hernekeittomainen velli.

– Se levämassa, joka nähdään yhdessä paikassa rannalla, ei suinkaan ole syntynyt siinä, vaan se on alun perin kasvanut hajallaan ympäri järveä, Horppila tähdentää. Sinilevän myrkyllisyys on kimurantimpi asia, sillä kaikki sinilevälajit eivät ole haitallisia ja joskus joku laji voi tuottaa myrkkyä ja toisella kertaa ei. Lisäksi sinileväesiintymissä on hyvin usein useampaa sinilevälajia. FL