Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Mukava on sulla eläkkeellä kelliä..."

Vuonna 1971 Maija Heiskanen oli harjoittelussa Tammelan kunnantoimistossa.

-Olin ensiksi rakennustoimiston puolella törkkimässä yhdellä sormella kirjoituskonetta, Heiskanen muistelee hymyillen.

-Siirryin sitten sosiaalitoimistoon, jossa oli meneillään valtakunnallinen tutkimus ikäihmisten asumisolosuhteista. Lähetin hankkeeseen liittyviä kirjeitä vanhuksille ja tein koontia tuloksista. Seuraavana kesänä menin jälleen sosiaalitoimistoon töihin ja päädyin ajattelemaan, että ehkä voisin hakeutua sosiaalialalle töihin. Kun kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1973, hainkin yliopistoon. Samana päivänä tuli tieto, että pääsin opiskelemaan sekä sosiaalihuoltoa että sisälle kauppakorkeakouluun.

Heiskanen valitsi sosiaalialan.

-Ehkä kauppakorkeakoulusta olisi päässyt toisenlaisille palkoille, mutta minusta tuntuu, että tämä oli oikea valinta minun kohdallani. Oikeastaan tuo tunne vahvistui jo ensimmäisenä opiskelusyksynä, kun hän oli harjoittelussa vanhustenkodissa Valkeakoskella.

-Minusta oli niin mukavaa myydä kanttiinista edullista tavaraa vanhuksille. Kauppakorkeassa olisi opetettu, että pitää saada voittoa. Silloin ajattelin, että olen kyllä oikeassa paikassa opiskelemassa.

Maaliskuussa 1987 Heiskanen astui sosiaalityöntekijän virkaan silloiseen Lounais-Hämeen aluesairaalaan. Vuosien vaihtuessa työnantajan nimi muuttui, mutta työtehtävät ja työntekijä pysyivät.

Heiskaselle ehti tulla täyteen 29 vuotta töitä sairaalanmäellä. Vuonna 1993 hänet nimettiin varalle potilasasiamiehen tehtävissä sosiaalityöntekijän virkansa ohessa. Helmikuussa 1999 tehtävät siirtyivät kokonaan hänelle edelleen sosiaalityön ohessa suoritettavaksi.

Vuonna 2001 Heiskanen sai Forssan ja vuonna 2003 muidenkin seudun kuntien sosiaaliasiamiehen tehtävät oman virkansa oheen.

-Kolmen tehtävän hoitaminen alkoi tuntua kovin haastavalta, joten jäin osa-aikaeläkkeelle elokuussa 2011. Sen jälkeen olen keskittynyt sosiaali- ja potilasasiamiehen tehtäviin. Vuosien myötä Heiskanen on huomannut, että asiakkaat ja potilaat ovat tulleet koko ajan tietoisemmiksi omista oikeuksistaan. Samassa ajassa sosiaali- ja terveydenhuollossa suhtautuminen muistutuksiin ja kanteluihin on muuttunut.

-Enää muistutuksista ja kanteluista ei kauhistuta, vaan niitä ajatellaan palautteena, jonka perusteella toimintaa pyritään korjaamaan, Heiskanen arvioi.

Sosiaali- ja potilasasiamiehen t yössä täytyy olla puolueeton ja ottaa vastaan asiakkaan tai potilaan kokemus sellaisenaan. Heiskanen onkin aina kokenut työssään omaksi vahvuudekseen kuuntelemisen taidon. Siitä hän on saanut kiitosta asiakkailta, potilailta ja kollegoilta.

-Yksi mummo soitti jälkeenpäin ja sanoi, että kiitos korvista. Se oli niin erilaisesti sanottu, että on jäänyt mieleen.

Työssään Heiskanen on kohdannut paljon ihmiselämän murheita. Kun asiakkaita ja potilaita neuvoo ja auttaa, samassa yhteydessä saattaa nousta esiin muitakin inhimillisiä suruja ja huolia.

-En ole kauheasti asiakkaiden ja potilaiden asioita miettinyt kotona, mutta jonkin verran, Heiskanen tunnustaa.

-Minua jaksamaan on auttanut paitsi oma hiljainen aika, myös ystävät ja seurakunnassa mukana oleminen. Olen kokenut, että Jumala ja elämän monipuolisuus ovat hoitaneet minua – olen saanut synnyinlahjana sellaista positiivisuutta ja kiitollisuutta, vaikka vaikeita asioita omallekin kohdalle on osunut. Nyt edessä on uusi elämänvaihe, sillä Heiskanen siirtyy viettämään eläkepäiviä FSHKY:n sosiaali- ja potilasasiamiehen toimestaan. Potilasasiamiehen tehtävät siirtyvät nyt Päivi Määttäselle ja sosiaaliasiamiehen Satu Loipolle.

-Hieman epätodellista eläkkeelle jääminen vielä on, Heiskanen tuumaa viimeisenä työpäivänään.

Läheisiksi tulleet työkaverit lähettivät Heiskasen eläkepäiville laulamalla Juha Vainio Käyn ahon laitaa -kappaleen sävelin, mutta omin sanoin:

Mukava on sulla eläkkeellä kelliä, muista aina itsees hoitaa sekä helliä, muista sinä meitä myös aina lämmöllä, kun päivällä käännät kylkeä.

Eläkkeelle jäämiseen liittyy myös haikeutta. -Tämä on ollut myös hyvin antoisaa työtä. Jos minun jostain syystä pitäisi aloittaa aivan alusta, kyllä minä edelleen valitsisin jonkin ihmisläheisen tehtävän. FL