Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mansikin kutsu tavoitti tuhannet

Viisivuotias Hertta Virtanen Hämeenlinnan Iittalasta oli onnessaan hyppiessään Mansikissa olkipaalien päältä kasaan ja heitellessään korsia päälleen. Sisaret Ulpukka, kohta 3, ja Salama, 8, olivat myös juonessa mukana.

Sarita Virtanen on ollut Mansikissa lapsiensa kanssa kaikki kolme kertaa.

– Tytöt olivat kovasti odottaneet, että koska päästään heinäkasaan.

Hyppelyn lisäksi tytöt halusivat välttämättä pitkään padassa haudutettua kaurapuuroa, vaikka kotona puurolautaset ovat äidin mukaan täyttä arkea.

– On tämä mahtava tapahtuma. Aion tulla tänne joka vuosi, kun saan tytöt mukaan tai vaikka yksinkin.

Kolmevuotias Verneri, viisivuotias Viivi ja 12-vuotias Venla Kiuru tulivat tapahtumaan Humppilasta tätinsä Karoliina Ketolan kanssa. Lapsia ei tarvinnut houkutella mukaan. Nuorimmaisia kiinnostivat olkipomppupaikka ja ainakin aasi ja Venlaa hevoset.

Järjestäjät olivat hyvin tyytyväisiä lasten maatalousnäyttelyn kävijämäärään, joka on kolmessa vuodessa noussut vajaasta 4000:sta lähes 5000:een. Valtaosa kävijöistä oli Lounais-Hämeestä, mutta vierailijoita oli myös Helsingistä ja Tampereelta asti.

Osallistujien ja järjestäjien mukaan tapahtumasta on pitkäksi perinteeksi, varsinkin kun talkoolaisia riittää.

– Kyllä me järjestäjät olemme tähän valmiita. Se on rahoittajista kiinni, toteaa LounaPlussa ry:n Elina Hujanen. Ensimmäinen Mansikki toteutui vuonna 2014 Leader-hankkeena. Nykyisin tapahtuman tärkeimmät tukijat ovat Jokioisten kunta ja Jokioisten Osuuspankki. Tilaisuuden pääjärjestäjä on maaseudun kehittämisyhdistys LounaPlussa yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja alueen yhdistysten kanssa. Tapahtuma työllisti jo lähemmäs 250 talkoolaista.

Luonnonvarakeskuksen pääjohtaja Mari Walls kehui avaussanoissaan talkoolaisten panosta mahtavaksi. Mansikki tutustutti maaseutuun lasten näkökulmasta, mutta siellä riitti hänen mukaan puuhaa, opittavaa ja katsottavaa lasten lisäksi myös vanhemmille.

Tapahtuman perusrunko on pysynyt pitkälti samana. Oli nikkaroitavaa, monenlaista tutustuttavaa, erilaisia eläimiä alpakasta villasikoihin, traktorilla ajelua, ponilla ratsastusta, työnäytöksiä, musiikkia ja lähiruokaa. Luonnonvarakeskukseslla oli tarjota myös maistiaisia tieteestä. Maito ja Terveys ry:n maitolähettiläs Katja Mäkelä toi tapahtumaan sanomaa terveellisestä maidosta ja monipuolisesta ruokavaliosta. Lapset saattoivat suorittaa paikalla myös lypsypassin.

Monelle lapselle elämyksestä kävi jo traktorikyyti pysäköintialueelta pääportille. FL