Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajat ja metallin osaajat haluttuja

Verkossa osoitteeseen mol.fi surffaava ja avoimia työpaikkoja Forssan seudun kunnista etsivä saa keskiviikkona hakutulokseksi nippanappa 50 paikkaa.

Yhden päivän hakutulos ei tavoita sitä hienoista muutosta, joka avoimien työpaikkojen määrässä on Forssan seudulla tapahtunut. Nimittäin samalla kun valtakunnassa on kerrottu olevan avoinna kymmeniätuhansia työpaikkoja, myös Forssassa on tullut hakuun hieman enemmän työpaikkoja.

-Avoimien työpaikkojen määrän kasvua selittää suurimmaksi osaksi sekä Suomessa että Forssan seudulla myyntialan paikkojen merkittävä lisääntyminen, yritysneuvoja Mari Pöysti Hämeen TE-toimistosta kertoo.

-Myyntialalla toimii tällä hetkellä hyvin aktiivisia yrityksiä, joiden työpaikkailmoittelu on aggressiivista. Yritykset saattavat ilmoittaa kerralla kymmenistäkin avoimista työpaikoista. Lukujen takana on kuitenkin Pöystin mukaan myös reaalityöpaikkojen määrän lisääntymistä.

Ala, jolla on Forssan seudulla lähes jatkuvasti kysyntää työntekijöille, on hyvin vahvasti hoitoala. Lähitulevaisuuden työvoiman kysyntää luotaava ammattibarometrikin kertoo, ettei tähän tilanteeseen ole nähtävissä suurta muutosta.

-Teimme uusimman ammattibarometrin juuri Forssan seudulle, ja sen mukaan sosiaali- ja terveysalan ihmisistä on tulevaisuudessa pulaa hakijoista, samoin kuin metallialan tosiosaajista, Pöysti sanoo.

Kutakuinkin kaikkien muiden alojen kohdalla osaajien kysynnän ja tarjonnan arvioidaan lähitulevaisuudessa olevan seudulla tasapainossa tai sitten ammattilaisten määrä keikahtaa ylitarjonnan puolelle.

Kuitenkin Pöysti näkee valonpilkahduksia Forssan seutukunnan työllisyystilanteessa.

-Alueellisissa katsauksissa löytyy usein uskoa ja toivoa siihen, että käänne tulee. Niitä merkkejä on nytkin, pientä viriämistä, Pöysti kuvailee.

-Forssan seudulla on tekemisen henkeä. Alueen yritykset myös yleensä uskaltavat rekrytoida nopeasti työntekijöitä silloin, kun tarvetta siihen tulee. Monella muulla seudulla näin ei ole. Henkilöstöpalvelualan yrityksistä taas kerrotaan, että työntekijöitä etsitään myös monelle muulle sektorille.

-Meidän näkökulmastamme Forssan seutukunnan työllisyystilanne näyttää erittäin positiiviselta. Neljän vuoden jälkeen on nähtävissä heräämistä ja yrityksissä ja yhteisöissä on valoa tunnelin päässä, eikä se tällä kertaa ole juna, yrittäjä Harri Uotila Opteam Forssasta sanoo.

-Elpyminen on kokonaisvaltaista, mutta meillä on kysyntää etenkin palvelusektorin ja teollisuuden työntekijöille. Joillekin teollisuuden haaroihin on jopa haastetta löytää ammattimaisia osaajia, Uotila sanoo viitaten metallialaan.

Metallialan taitajia metsästetään myös VMP Varamiespalvelun Forssan toimipisteessä.

-Lisäksi meidän kauttamme haetaan paljon keittiö- ja rakennusalan tekijöitä. Haemme työntekijöitä niin Forssan, Loimaan kuin Hämeenlinnan seudulle, ja hyvistä tekijöistä on kyllä koko ajan pulaa, yrittäjä Silja Syrjälä kertoo.

-Haemme aika laajalla skaalalla kaikille osa-alueille työntekijöitä. Osa on nopeasti vastaan tulevia keikkaluontaisia rekrytointeja, osa pitkiä ja vakituisiakin työsuhteita. Monesti työntekijä ensiksi vuokrataan yritykseen määräajaksi, jonka jälkeen työntekijä saattaa työllistyäkin suoraan yritykseen. Joka viides saa meidän kautta vakituisen työn. Työmarkkinat ovat pitkään olleet työnantajien, mutta Uotilan mukaan joillakin sektoreilla voidaan puhua jo työntekijöiden markkinoista.

-Tällöin ei aina mennä edes TES-palkkojen mukaan, vaan työntekijän on mahdollista jopa kilpailuttaa henkilökohtaista osaamistaan. Esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja catering -sektorilla arvostetaan sitoutunutta, hyvää työntekijää, joka menee töihin ja tekee pyydetyn työsuorituksen. Tällöin työnantajat haluavat sitouttaa näitä osaajia, Uotila arvioi.

Henkilöstöpalveluyritykset näkevät, että vaikka Forssan seudullakin tilanne näyttää nyt valoisammalta, pendelöinti Forssan seudulta muualle töiden vuoksi lisääntynyt.

-Työntekijät ovat tällä hetkellä hyvin valmiita liikkumaan työn perässä, Syrjälä sanoo. -Tilapäinen tai osittainen muutto töiden perässä toiselle paikkakunnalle on sekin lisääntynyt. Riippuu tietysti siitä, miten töitä on tarjolla. Lyhyen työsuhteen takia ei suuria muutoksia välttämättä tehdä, mutta jo pitempi muutaman vuoden mittainen määräaikaisuuskin houkuttelee muuttamaan, Uotila pohtii. FL