Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viksbergissä neljän miljoonan hautajaiset

Forssan kaupunki on käynnistämässä vielä tänä syksynä Viksbergin kaatopaikan sulkemisen. Kaatopaikka lopetti toimintansa 1990-luvun puolessa välissä

Aluetta ei suljettu aikanaan asianmukaisesti ja nykyisillä ympäristövaatimuksilla toteutettuna kaatopaikan sulkeminen maksaa yli 3,9 miljoonaa sisältäen lähes 15 hehtaarin betoniittimaton ja pintakerroksen sekä noin 10 metriä korkean sadevesiltä suojatun jätekasan.

Lisäksi jätemassoja ajetaan kokoon ympäriltä noin viiden hehtaarin alueelta. Kaikkiaan kumpuileva, muotoiltava alue kohoaa noin kymmenen metrin korkeuteen.

-Jälkiviisaus asiassa ei auta. Kaatopaikan kunnostus on nyt edessä ja se on tehtävä, sanoo kaupunginjohtajan sijainen, talousjohtaja Leena Järvenpää.

Kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä toteaa kaatopaikan sulkemista valmistellun jo vuosia. Kaupunginhallitus tekee päätöksensä sulkemisen urakoitsijan valinnasta maanantaisessa kokouksessaan.

-Tarkoituksena on, että työt käynnistyisivät vielä tämän syksyn aikana, jolloin kasausalueen ympärille pengerrettäisiin ensin tie, Heinilä kertoo.

Aluehallintoviraston myöntämän ympäristöluvan mukaan urakan pitäisi olla valmis vuoden 2019 loppuun mennessä. Heinilä arvioi, että urakka toteutetaan vaiheittain vältellen pahempia kurakausia.

-Lisäkustannuksia saattaa urakkaan tulla.

Mikäli kaatopaikkakaasuille riittää biosuodatus, kustannukset ovat muutamia kymmeniätuhansia euroja. Jos vaatimukseksi tulee soihtupoltto, kustannukset nousevat sadoilla tuhansilla euroilla. Lisäksi kustannusarviossa eivät ole mukana mahdolliset muut lisätyöt.

-Kustannusten ei pitäisi nousta missään tapauksessa yli viiden miljoonan euron.

Kunnostettavalle alueelle ei saa tulevaisuudessa rakentaa mitään. Edes puita ei voida kumpualueelle istuttaa, koska niiden juuret voisivat läpäistä tiiviin pintarakenteen, joka estää sadevesien pääsyn jätevuoren ytimeen.

Heinilä arvioi, että paikalla on riittävästi maa- ja kalliomassoja erilaisten rakennekerrosten tekoon. Näin alueelta tai alueelle ei tarvitsisi enää paljoa massoja kuljetella.

Järvenpää sanoo, ettei kaatopaikan sulkemisesta aiheutuvia töitä voida pitää minään investointina. Työt tullaan rahoittamaan kassatilanteen mukaan lainanotolla. Lainamäärä pitäisi saada maksettua 10 vuoden kuluessa, joten vuodessa maksettavaa tulee noin 400000 euroa.

Lainamäärä lisätään kaupungin nykyiseen lainamäärään, joka on noin 30 miljoonaa euroa. Summassa on mukana Forssan vesihuoltoliikelaitos. Lisäksi kaupunkikonserniin kuuluvilla osakeyhtiöillä Forssa-asunnoilla ja Liike- ja Teollisuuskiinteistöillä ja Forssan Yrityskehityksellä on lainaa yhteensä noin 22 miljoonaa euroa.

Järvenpää sanoo, että viime vuosina kaupungin taloutta on rasitettu Nummen kaatopaikan sulkemisesta aiheutuneilla kustannuksilla. Järvenpää puhuu vanhojen syntien hoitamisesta, josta kaupunkilaiselle ei jää käyttöön mitään näkyvää. Kaupungin nykyiseen strategiaan järkivihreänä kaupunkina entisten kaatopaikkojen kunnostaminen sopii sentään melkoisen hyvin.

Viksbergin kaatopaikka avattiin Heinilän mukaan 1960-luvun lopulla, kun Nummen kaatopaikka suljettiin.

Heinilä ihmettelee 1950- ja 1960-lukujen järjenjuoksua, kun tyhjiin santakuoppiin, jotka yleensä vielä sijaitsivat harjujen pohjavesialueilla, perustettiin huolettomasti kaatopaikkoja. FL

Forssa pohti verotusta Ensi vuoden talousarvion laadinnassa kaupungin liikkumavara on olematon.Kaupunginvaltuusto joutuu varautumaan veroprosentin nostoon jo ensi vuonna nykyisestä 20 prosenttiyksiköstä.Kaupunginjohtajan sijainen, talousjohtaja Leena Järvenpää arvioi korostuspaineen olevan tämän hetkisten tietojen valossa jopa 0,75 prosenttiyksikköä.Forssan verotulot ja valtionosuudet ovat laskemassa ensi vuonna noin miljoonalla eurolla.Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ovat kasvamassa kahdella miljoonalla eurolla, josta Hämeenlinnan keskussairaalan osuus on noin 1,2 milj. euroa. Menoissa muuten 0-kasvu.