Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tultais, oltais ja lähdettäis pois"

Sirpa Mäkelä sai perhehoitajan valmennuskoulutuksesta todistuksen 1. syyskuuta. Nyt perhepäivähoidon toiminta on alkanut ja seniorit ovat tervetulleita. Mäkelöiden kotona kesäteatterin vieressä oli maanantaina avointen ovien päivä, jotta kiinnostuneet pääsivät tutustumaan ikäihmisten perhepäivähoitoon.

-Meillä on nyt sellaista päivähoitotoimintaa, että meille voi tuoda ikäihmisen päiväkylään. Se on jo sananakin erilainen mielikuva kuin yöpyminen. Tämä on sellainen paikka, jonne tultais, oltais ja lähdettäis pois.

Mäkelä arvelee, että kyläily on muutenkin mukavampaa kuin hoitoon lähteminen. Muistisairaskin vanhus tietää, että kylästä lähdetään aina takaisin kotiin; sinne ei tarvitse jäädä. Päiväkyläily on mukavaa ajanvietettä, jota ei tarvitse jännittää.

Maakunnallinen perhehoitoyksikkö Kanerva järjestää pilottihankkeena tänä vuonna ikäihmisten perhehoitoa Kanta-Hämeessä. Perhehoitajien lain edellyttämä ennakkovalmennus on juuri saatu päätökseen.

Ennakkovalmennuksen myötä mielenterveysyhdistyksen toiminnanohjaajasta perhepäivähoitajaksi siirtynyt Sirpa Mäkelä kertoo, että tällä hetkellä hän keskittyy ainoastaan vanhusten päivähoitoon.

-Suurimpana kohderyhmänä meillä ovat omaishoidossa olevat vanhukset, joiden hoitajat tarvitsevat lakisääteiset lepopäivänsä. Omaishoitajalle kuuluu kolme vapaapäivää kuukaudessa.

Hän arvelee, että myös yksin asuvat vanhukset, joita ei vielä oteta kokoaikaiseen hoitoon, voisivat hyötyä perhepäivähoidosta.

-Jos on yksin eikä tiedä minne menisi ja mitä tekisi, voi hakea kunnalta kyläilypäiviä täällä.

Sirpa ja hänen isänsä Eero Mäkelä esittelevät perhehoitopaikan laajoja tiloja. Heidän kotonaan kaikki alakerran tilat ovat kynnyksettömiä ja lähes esteettömiä. Päivänokosia varten löytyy rauhallinen lepohuone ja kulman takaa erikoisvalmisteinen sauna, jossa on napinpainalluksella laskettavat ja nostettavat lauteet. Perällä on ammattimainen hierontahuone.

Mäkelät suunnittelevatkin pitävänsä hierontapäiviä ja muita tapahtumia perhepäivähoidon vierailijoille.

-Hoitopuolelle voi ottaa hierojan tai jalkahoitajan, voidaan saunottaa ikäihmisiä, alakerrassa voi kupata. Lisäksi suunnittelemme puuhapäivää, jolloin meille voi tulla rakentamaan esimerkiksi linnunpönttöjä.

Perhehoitopaikka Päiväkylässä vierailijat voivat myös pelata, laulaa, tehdä käsitöitä, pelata korttia tai pasianssia, uida lähirannassa ja viettää aikaa istuskellen ja muuta menoa seuraillen. Päiväkylässä pääsee silittelemään myös lemmikkejä, sillä perheellä on kaksi kissaa ja iso mutta lempeä tanskandoggi Wanti.

Perhepäivähoitoa Sirpa Mäkelä järjestää etupäässä arkipäivisin kahdeksan ja neljän välillä, joten muille aktiviteeteille jää sopivasti aikaa illalla. Perheellä on pihapiirissään esimerkiksi kesäteatteri, ja teatteritoiminnan lisäksi he järjestävät muitakin tapahtumia.

Omaishoitajalle kunnan järjestämä hoitopäivä maksaa alle 12 euroa, sillä perhehoitajan palkan maksaa kunta. FL