Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtatie 10:n liikenne riski pohjavesille

Forssan seudun pohjavedet joutuvat syyniin. Forssan vesihuoltoliikelaitos on tilannut FCG Suunnittelu ja tekniikka oy:ltä Forssan seudun pohjavesialueiden suojelusuunnitelman päivityksen.

Yksi suurimmista riskeistä sijoittuu Forssaan, koska 10-tien liikenne kulkee kaupungille tärkeän pohjavesialueen ylitse. Pohjavesialue ulottuu Kaukjärveltä aina Vieremään saakka. Alueen kahdelta vedenottamolta vesihuoltoliikelaitos pumppaa vesijohtoverkostoon 5000 kuutiometriä vettä vuorokaudessa.

Forssan seudulla on viiden kunnan alueella kaikkiaan 34 luokiteltua pohjavesialuetta. Niillä muodostuu pohjavettä arvioiden mukaan yli 31000 kuutiometriä vuorokaudessa.

-Noin kolmannes muodostuvasta pohjavedestä hyödynnetään vesijohtoverkostojen kautta, arvioi Forssan vesihuoltoliikelaitoksen vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen.

Nyt käynnistyvässä selvityksessä selvitetään pohjavesialueiden nykytilaa ja niiden luokittelun ajantasaisuutta.

Samalla selvitetään myös mahdollisuudet yhteistarkkailun käynnistämiseen.

Paakkosen mukaan selvityksen myötä kuntien maankäyttö ja kaavoitus saavat päivitettyä tietoa pohjavesialueista, jota voidaan käyttää hyväksi tulevaisuuden asuinalueita kaavoitettaessa. Tällä hetkellä esimerkiksi Ojalanmäessä on rajoitettu maalämpökaivojen poraamista maaperään pohjavesien suojelemiseksi.

Syksyn aikana tulevat konsulttiyrityksen edustajat liikkumaan pohjavesialueilla ja vierailemaan yrityksissä.

Ensi kesään mennessä laaditaan erillinen toimenpideohjelma, jossa eri toimenpiteet pannaan kiireellisyysjärjestykseen. Lisäksi työt aikataulutetaan ja niille nimetään myös vastuutahot.

Työtä ohjaa erillinen ohjausryhmä, johon kuuluu vähintään yksi edustaja jokaisesta kunnasta. Myös Paakkonen kuuluu ohjausryhmään kuten myös hydrogeologi Petri Siiro Hämeen ely-keskuksesta ja Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitoksesta.

Toimenpideohjelmassa laaditaan erillinen ohjeistus, jota voidaan käyttää mm. ympäristölupien valmistelussa ja valvonnassa.

Paakkonen kertoo, että edellisen kerran seudun pohjavesien tilaa kartoitettiin vuonna 2006. Nyt käynnistyvän selvitystyön kustannus on kaikkiaan 25000 euroa, josta ely-keskus maksaa ympäristöministeriön rahoituksella vajaat 12300 euroa ja kukin seutukunnan kunta hieman yli 2540 euroa.

Ely-keskuksen hydrogeologi Siiron mukaan alkuvuodesta on valmistunut pohjavesialueiden kartoituksia niin Hämeenlinnassa kuin Hattulassa.

-Forssassa on kyetty vuoden 2006 jälkeen tyhjentämään ja saneeraamaan entinen Nummen kaatopaikka, joka oli suuri uhka pohjavesialueelle, josta Forssa ottaa vetensä, Siiro kiittelee Forssaa.

Nummen kaatopaikka oli käytössä vuoteen 1968. Nummen kaatopaikkaan liittyvät saneeraustyöt tehtiin 2008–2010 ja ne maksoivat noin 3,5 miljoonaa euroa. Kustannuksista Hämeen ympäristökeskus maksoi miljoonan ja loput 2,5 miljoonaa euroa maksoi Forssan kaupunki. Myös vesihuoltoliikelaitos osallistui kustannuksiin. FL