Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sattuvaa sanailua parisuhteesta

Kari Heiskasen kirjoittama näytelmä miehen ja naisen parisuhteesta oli kuin purkki hunajaa. Sormet hunajapurkissa -näytelmästä innostui ensin ohjaaja Kirsi Lindholm, joka houkutteli saman makean äärelle Johanna Talikaisen ja Joona Rosenbergin.

-En ole ollut näyttämöllä 14 vuoteen. Siihen ei ole ollut aikaa eikä kai olisi oikein nytkään, mutta tämän tekstin luettuani innostuin, toteaa Talikainen.

Hän ei voinut vastustaa sanojen vetoa. Talikainen tulkitsee parisuhdetta puivassa näytelmässä toimittaja-Eevan roolin.

-Eeva on sellainen normipsykopaattinainen. Puhetta ja opeteltavaa on ollut paljon, mutta teksti on sellaista kielellistä nautiskelua.

Talikainen nähtiin viimeksi Forssan Teatterin näyttämöllä vuonna 2002 näytelmässä Aina joku eksyy.

Rosenberg vastusteli houkutusta sitkeämmin.

-Edellisen näytelmän esitykset olivat loppuneet enkä olisi jaksanut heti ajatella uutta, hän toteaa.

Burn outiin romahtanut näyttelijä Kauko alkoi kuitenkin kiinnostaa.

-Pääsen tekemään ensimmäistä kertaa vakavan ihmisen roolin, Rosenberg huomauttaa.

Rosenberg näytteli viime kaudella Forssan Teatterin Rinsessa Ruususessa narrin roolin.

Fiksu sanailu ja siitä kumpuava tragikomiikka vakuuttivat puolestaan Lindholmin. Tarinan mehevyys saa paljon näytelleen Lindholmin hetkittäin kaipaamaan itsekin lavalle, mutta toisaalta kokemus ohjaajana on kutkuttava.

-Kahden ihmisen keskustelut, niiden rytmi ja repliikkien ja sanojen sinkoilu takaavat tunnetiloja ääripäästä ääripäähän. Halusin rooleihin juuri Johannan ja Joonan, ja heidän kemiansa toimii tässä niin kuin pitääkin, hän toteaa.

Lindholm on varma, että tarina puree kaikkiin, joilla on kokemusta parisuhteesta.

-Niin parikymppisiin kuin heihin, joilla on jo enemmän elämänkokemusta takana. Tässä selvitään suhdetta, rakkauden etsimistä ja yksinäisyyttä. Myös elämän hektisyys ja sen vaikutukset ovat mukana.

Näytelmässä entinen pari tapaa uudelleen. Uupumus on latistanut menestyvän näyttelijän, Kaukon, näkymät, ja hän haluaisi kadota ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Kaukon elämään palaa Eeva, joka haluaa tehdä hänestä radio-ohjelman.

Vanha suhde viriää, mutta sillä sekä Kaukolla että Eevalla on painolastinsa. Muistot ja haaveet sotkeutuvat nykyhetkeen.

-Vaikka tarinassa on tragiikkaa ja komiikkaa, on se myös koskettava. Olen minä katsomossa itkenyt, sen verran suuria tunteita Johanna ja Joona liikuttelevat. Heidän välisensä rytmi pelaa, Lindholm luonnehtii.

Työryhmässä ovat mukana myös Juho Mäkinen, Hannu Ojanen, Kalle Tulander, Pentti Heikkilä, Mira Oksanen, Keijo Koskimies, Rauha Kallio ja Liisa Laikkorpi. FL

Sormet hunajapurkissa. Ensi-ilta 1. lokakuuta. Yhteensä 19 esitystä 9. joulukuuta asti. Viidennäytelmänkausi Forssan Teatterin kauden aloittaa Pikku-Spotissa Kirsi Lindholmin ohjaama Sormet hunajapurkissa. Käsikirjoitus on Kari Heiskasen. Ensi-ilta on 1. lokakuuta.Päänäyttämön ykkönen on Kati Outisen ohjaama Variksen veli. Käsikirjoitus on Sirkku Peltolan. Ensi-ilta koittaa 15. lokakuuta.Kauden lastennäytelmä on Risto Räppääjä ja Nelli Nuudelipää. Sinikka ja Tiina Nopolan tekstin ohjaa Kirsi Lindholm. Ensi-illan aika on 21. tammikuuta.Kotiseutuhenkisiä uteluttaa Lukkosulaa ja lumpeenkukkia. Näytelmässä on Heli Laaksosen runoutta vorssaksi käännettynä. Käännöksen tekee Tarja Lintula ja työryhmä. Ohjaus on Mikko Rantalan ja ensi-ilta 18. maaliskuuta.Kauden päättää Pikku-Spotissa kauhutarina Mustapukuinen nainen. Stephen Mallatrattin käsikirjoittaman tarinan ohjaa Kirsi Lindholm. Sen ensi-ilta on 1. huhtikuuta.Lisäksi teatteritalon näyttämöillä nähdään stand-upia ja salonkitaikutta.