Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siivousala muuttuu hurjalla vauhdilla

Sote-uudistuksen keskeneräisyyden tuoma epävarmuus näkyy myös Loimijoen Kuntapalveluissa (Loiku).

Yksi esimerkki on, ettei eläkkeelle jäävien tilalle palkata vakituisia työntekijöitä.

-Eläkkeelle jäävän puhtauspalvelupäällikön tilalle ei palkata toistaiseksi uutta päällikköä, koska tukipalveluiden tilannetta sote-uudistuksen jälkeen ei tiedetä, Loikun kehitysjohtaja Tanja Kalliola selventää.

Jos Forssan sairaalan toiminta lakkaisi sote-uudistuksen myötä, voisi se tarkoittaa sitä, että Loikun puhdistuspalveluiden työntekijämäärä puolittuisi.

Tällä hetkellä Loikun palkkalistoilla on noin 70 laitoshuoltajaa. Heistä noin puolet työskentelee Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) ja loput kaupungin tiloissa.

Loiku perustettiin vuonna 2010. Forssan kaupungin ja hykyn omistama osakeyhtiö tuottaa laskenta- ja palkkapalveluita sekä ateria- ja puhtauspalveluita asiakkailleen. Ateria-, puhtaus- ja taloushallinnon ammattilaisia on yhteensä 160.

Puhtauspalvelut tuottaa palveluja koko Forssan seutukunnan alueella. Päivittäin siivottavaa kertyy noin 99000 neliömetriä muun muassa päiväkodeissa, oppilaitoksissa, toimistoissa, palvelutaloissa, sairaalassa ja kiinteistöyhtiöiden porraskäytävissä.

Jos kaupungin kiinteistöjen määrä tulevaisuudessa vähenee ja sitä myötä tilojen käyttöaste kasvaa, niin siivousaikaa jää yhä vähemmän. Siivous täytyy tehdä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla.

-Se on puhtauspalveluille haasteellista, Kalliola toteaa.

Syyskuun lopussa eläkkeelle jäävä puhtauspalvelupäällikkö Riitta Saari sanoo, että siivottavaa pinta-alaa on tänä päivänä enemmän kuin hänen aloittaessaan työt 1980-luvun alussa, mutta työntekijöitä on huomattavasti vähemmän kuin silloin.

-Työmenetelmätkin ovat muuttuneet, Saari lisää.

Kun Saaresta tuli siivoustyönjohtaja, kaupungin kirjoilla oli 129 siivoojaa, joista noin kolmannes oli osa-aikaisia ilta- tai viikonloppusiivoojia. Nyt Loikun palveluksessa on noin 70 laitoshuoltajaa, joista suurin osa on kokoaikaisia.

Alan kehityksestä huolimatta ala ei ole muuttunut houkuttelevammaksi. Saari toteaa, että vuosikymmenien ajan on puhuttu siitä, miten arvostusta saataisiin nostettua.

-Tällä hetkellä ala on hurjassa myllerryksessä: digitalisaatio ja robotiikka muuttavat alan luonnetta.

Silti nuoria on vaikea saada alalle.

-Jos kyse on vakituisesta työsuhteesta, hakijoiden joukossa on kaikenikäisiä, mutta lyhytaikaisiin sijaisuuksiin on vaikea löytää tekijöitä, Kalliola sanoo.

Saaren mukaan Forssan seudulla opiskelijat eivät ole kiinnostuneet siivouskeikoista niin kuin esimerkiksi yliopistokaupungeissa.

-Kyse voi olla siitä, että ilman siivousalan koulutusta tai työkokemusta töitä ei edes saa, Kalliola huomauttaa.

Toisaalta alan koulutukseenkin on vaikea saada väkeä.

-Tämä ei ole enää rätti ja ämpäri -työtä. Välineet ovat kehittyneet ja työ on itsenäistä. Harvoin tässä työssä mennään kellon kanssa, Saari houkuttelee.

-Työ on ergonomista ja työhygieniasta pidetään huolta, Kalliola jatkaa.

Hän lisää, että palkkakaan ei ole huonoimmasta päästä. Kalliola kuitenkin arvelee, että työvoimapula on jossain vaiheessa edessä. FL