Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Piikojen vallaton aikakausi

Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuosi toi Forssan kirjaston Vinkkeli-saliin naisen, joka osaa ottaa yleisönsä yhtä lailla puheen kuin tekstin välityksellä. Muun muassa yhtenä historiallisen Hovimäki-tv-sarjan käsikirjoittajista ja Enni Mustosen nimellä julkaistuista romaaneista tunnettu Kirsti Manninen puhui täydelle salille tällä kertaa piioista ja emännistä.

Aihe on Manniselle läheinen, sillä hän on viime vuosina julkaissut neljä palvelustytön elämää käsittelevää teosta sarjassa Syrjästäkatsojan tarinoita. Viimeisin niistä on tänä vuonna ilmestynyt Ruokarouva.

Idean kirjasarjaan Manninen sai eräästä todellisen elämän piiasta. Kirjoittaessaan kymmenen vuotta sitten näytelmää Zachris ”Sakari” Topeliuksesta, hän alkoi ihmetellä lähdemuistelmissa usein mainittua mystistä Ireneä. Selvisi, että sukuun kuulumaton nuori nainen oli perheen piika.

Havainnosta kasvoivat Ida-nimisen piian seikkailut tunnettujen suomalaisten taiteilijaperheiden kotiapulaisena yhteiskunnan kehittyessä ja Idan varttuessa.

Tarina tutustuttaa lukijat viime vuosisadan vaihteen köyhien naisten kohtaamien ongelmien, kuten mielivaltaisten isäntien ja sääntelemättömien työolojen, lisäksi ylhäisöperheiden ja emäntien elämään.

Saattoipa onnekkaasta piiasta kasvaa jopa perheen rakas kunniajäsen tai taidemaalaajan malli, kuten kävi Albert Edelfeltin palvelustytölle. Joka tapauksessa, piiat olivat yleensä niitä, jotka kantoivat huolen ylhäisten perheiden talouden sujumisesta aikana, jona kotityöt vaativat vielä valtavaa tietomäärää ja kokemusta.

-Tutkin useiden suomalaisten tunnettujen taiteilijoiden vaimoja, ja suuren osan kotitaloustaidot olivat heikolla pohjalla. Poikkeuksia olivat esimerkiksi Toini Topelius, joka oli kohtuullinen ruoanlaittaja ja erityisen kiinnostunut puutarhan pitämisestä. Juhani Ahon avovaimo Tilly Soldan taas oli käynyt puutarhakoulun, huomioi muun muassa kotimaisen kirjallisuuden dosenttina Helsingin yliopistossa toiminut Manninen.

Köyhät taiteilijaperheet joutuivat pestaamaan halpoja ja siksi myös usein nuoria ja kokemattomia palvelustyttöjä. Nämä saivat niskoilleen yhtä lailla nuorten ja kokemattomien emäntien panettelua, minkä paljastavat rouvien ystävilleen kirjeissä osoittamat toistuvat valittelut surkeista piioista.

Ensimmäinen maailmansota ja kansalaissota alkoivat lopulta verottaa piikojen pitoa. Palvelusväki kävi pula-aikaan ylhäisöperheille kalliiksi ja kaikki liikenevät kädet tarvittiin perinteisten miesten töiden hoitamiseen. Kansalaissota myös vähensi valkoisten perheiden luottamusta punaisiin palvelijoihin. Erityisesti sota toi puutetta työväestölle.

-Niin se taisi olla ihan täällä Forssassakin. Moni liittyi punakaartiin vain, koska se takasi ruoan ja palkkaa kaartilaiselle perheineen. Jokapäiväinen leipä ratkaisi hyvin monen perheen kohtalon, sanoo Manninen

Piikojen aikakausi loppui sodan vaikutuksesta. Sotien jälkeen yhä useammat ammatit avautuivat naisille ja myös palkkataso sekä työlainsäädäntö muuttuivat. Lisäksi kansalaisten koulutus parantui kansakoulun vakiintumisen myötä ja maatalous alkoi koneellistua. Vuonna 1918 hyväksytty torpparilaki laajensi myös pienviljelijäluokkaa ja vähensi samalla piikojen ja renkien tarvetta.

-Kotiapulaiskulttuuri säilyi 1970-luvulle asti, kunnes tuli laki kunnallisesta päivähoidosta. Silloin lapsiperheet luopuivat apulaisista ja muuttivat pieniin lähiöasuntoihin, Manninen huomauttaa.

Ajankohtainen keskustelu syntyvyyden laskusta Suomessa saa viiden lapsen äidin ja moninkertaisen isoäidin kriittiseksi.

-1990-luvun lama vei meiltä kunnalliset kodinhoitajat, mikä on ollut valtavan lyhytnäköistä. Kotiavun kulttuuri on pahasti ohentunut. Nyt jotkut työpaikat ovat alkaneet organisoida siivousapua tai sairaan lapsen hoitoapua työntekijöille, mutta ei sekään yleinen käytäntö ole, hän huomauttaa. FL

Forssan Työväenyhdistyksen seuraava kirjallisuusilta järjestetään 27. syyskuuta kello 18–19.30 Forssan työväentalolla. Teema on Naiset esiin! ja esiintyjinä Rosa Meriläinen ja Saara Särmä. Tilaisuus on maksuton.