Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karitsat kokivat karun lopun

Vekkilän museotilan pihalla lojuu 22 ampumalla lopetettua ja kaksi vaivoihinsa kuollutta, ulosteen sotkemaa lammasta. Ennen loppua ne ovat kärsineet jopa parin viikon ajan rajuista vatsaoireista ja ripulista.

Harva maallikko uskoisi, että eläimet ovat kokeneet kohtalonsa syötyään jäänteistä päätellen vieraiden kulkijoiden niille ojentamia, tavallisia omenia.

Tilaa pyörittävä yrittäjä ja lampuri Kristiina Liinaharja on tapauksesta vihainen ja surullinen.

-Toisten eläimiä ei saa mennä ilman lupaa ruokkimaan. Ei minulla turhaan ole kylttejä kieltämässä ruokkimista. En minäkään jakele muiden lapsille karkkia kaupan eteisessä, hän tuhahtaa.

-Vahinko on valtava. Moni kuvittelee, että lampaalle voi vapaasti antaa omenaa tai vihreää ruohoa. Tänäkin kesänä oli listeria-tapaus, kun syötettiin lampaalle maasta revittyä ruohoa, jossa oli juuria mukana. Jouduin ampumaan lampaan, kertoo Liinaharja.

Joillekin lampaille toki voidaan syöttää omenaa, jos ne on siihen totutettu. Liinaharja ei ollut ikinä antanut laumalleen kuin laidunruohoa, karitsanrehua ja kuivaheinää, joten niiden elimistölle omena oli vieras.

-Ruohonsyöjät täytyy pienillä määrillä sopeuttaa ruokavalion muutoksiin. Niiden elimistön bakteeritasapaino heilahtaa herkästi. Silloin esimerkiksi märehtijän pötsi happamoituu ja hoito tulee monesti liian myöhään tai se ei riitä, Liinaharja sanoo.

Tuoreessa katastrofissa säästyi ainoastaan kaksi lammasta, vaikka niidenkään tilanne ei ole hyvä. Kaksikon elimistö reagoi suotuisasti pelastuskeinona käytettyyn kuivaheinäkuuriin.

-Ne ovat sisällä tallissa tehohoidossa. Katsotaan, selviävätkö ne. Niiden suolinukka on todennäköisesti tuhoutunut eivätkä ne ikinä kasva. Ensi keväänä niistä saa edes taljat, puuskahtaa Liinaharja.

Aiemmin lampurille sattui vastaava eläinten joukkokuolema viime vuosikymmenen puolella. Tuolloin lampaiden aitauksesta löytyi pullapussi, jonka sisältö tappoi nopeasti yli puolet laitumen eläimistä.

Turman taloudelliset haitat ovat kolmasosa Liinaharjan tilan noin 30 000 euron liikevaihdosta. Liinaharjan lampolaan jäi vielä vajaan parinkymmenen yksilön lauma emouuhia karitsoineen sekä Jokioisten Elonkierrossa laiduntavat aikuiset uuhet.

-Kyllä tässä pääsee itku, että ei voi olla totta. Eläinlääkärin kulut, myymättä jääneet lihat, taljat, villat ja lasku raatoautosta. Näille oli ajateltu marraskuussa teurastus, että tässä oli syksyn karitsanlihani, sanoo Liinaharju. FL