Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntia pitää kuunnella

Forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) haluaa, että kuntien roolia mietitään tarkasti sote-uudistuksen yhteydessä.

Hänen mukaansa kunnissa halutaan olla mukana sote-palveluiden tuottamisyhtiöissä, jotta palvelut pysyvät kunnissa.

-Kuntien ja kuntayhtymien lausunnot pitää ottaa vakavasti.

Sote-lait ovat parhaillaan lausuntokierroksella kunnissa. Anttila totesi lauantaina Keskustan 110-vuotistapahtumien puheissaan Forssassa, Humppilassa ja Jokioisilla, että palvelutuotannon järjestämisvalta on valtiolla ja valtio hyväksyy maakuntien esitykset sote-palveluiden järjestämisestä.

-Suunniteltu maakuntahallinto ei saa tässä vaiheessa verotusoikeutta eikä siten vastuuta sote-palveluiden rahoituksesta, Anttila muistutti. Kansanedustaja arvioi , että kuntien mukanaolo palveluiden tuotannossa ei ole ristiriidassa valtion rahoituksen eikä maakunnallisen järjestämisvastuun kanssa.

Hänen mukaansa valtiolla on mahdollisuus ohjata järjestämissuunnitelmilla palveluiden tuotantoa ja suitsia rahoituksella menokehitystä.

Hänen mielestään myös uudistuksen ajallista porrastamista pitäisi harkita. -Keskustelua pitää käydä nyt, sillä meneillään on Suomen itsenäisen ajan suurin sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus, Anttila kehotti. FL