Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koneyrittäjä tuntee vastuunsa metsäluonnosta

MetsäVahos oy:n yrittäjä Jorma Vahos palkittiin Tammelan Vuoden yrittäjänä lauantai-iltana Oluttupa Isossa Piipussa Mustialassa järjestetyssä Tammelan yrittäjäjuhlassa.

MetsäVahoksen koneet urakoivat enimmäkseen Metsä Groupin ja jonkin verran Versowood oy:n kohteita Forssan seudulla sekä Someron, Kiikalan ja Suomusjärven alueella.

Yrityksellä on 19 työntekijää, jotka ajavat seitsemää harvesteria eli motoa ja kahdeksaa kuormatraktoria eli ajokonetta.

Metsätyökoneissa sovelletaan laajasti uutta teknologiaa. Tiedot työkohteista kulkevat sähköisesti. Ne ladataan metsätyökoneen ohjaamon tietokoneelle metsäyhtiön verkkopalvelusta. Ohjelma kertoo kuviot ja ehdottaa ajourat.

Yrittäjä muistuttaa, että työntekijöiden merkitys yrityksen menestykselle on eittämätön.

-Yrityksemme menestyksen takana ovat vastuulliset ja luotettavat kuljettajamme, hän kiittelee henkilökuntaansa.

Puukauppa käy ja töitä on riittävästi, etenkin kuusitukki tekee kauppansa. Vienti vetää. Sellutehdashankkeet ovat omiaan lisäämään tulevaisuuden uskoa.

Korjuukelit laittavat kapuloita puuhuollon rattaisiin. Runsaat sateet pehmittävät metsäteitä ja maastoa ja lämpimät talvet ovat puunkorjuun kannalta hankalia.

-Pakkasta ja vähän lunta, Vahos kertaa hyvän korjuukelin säätiedotuksen.

MetsäVahos toimii kestävästi ja metsänhoidon vaatimukset huomioiden. Tästä osoituksena on Koneyrittäjien liiton metsäsertifiointi, jonka mukaan toimiessaan yritys menettelee vastuullisesti ja metsäluontoa kunnioittaen. Esimerkiksi iso päätehakkuukone painaa noin 22 tonnia, joten sateen pehmentämään metsään sillä ei ole asiaa.

Metsäkonealan yrityksen kasvattaminen yhden ajokoneen toimijasta 15 metsäkoneen urakoitsijaksi on vaatinut isoja investointeja. Kalustossa on kiinni paljon pääomia. Uusi moto maksaa koosta ja varusteista riippuen 450 000–500 000 euroa ja ajokone 300 000–450 000 euroa. Koneen vaihtoväli MetsäVahoksella on viisi vuotta.

-Asiakkaat edellyttävät tiettyä mittatarkkuutta ja laatua, joten kalusto täytyy pitää kunnossa ja ajanmukaisena, yrittäjä perustelee.

Yrityksen juuret ulottuvat 1930-luvulle, jolloin Jorman isoisä Matti Vahos osti veljeltään kuorma-auton ja alkoi ajaa halkoja ja soraa. Elettiin vuotta 1937. Sodan alkaessa auto oli annettava valtiolle sota-ajoon. Matti lähti sotaan autonsa mukana.

Sodan jälkeen jälleenrakennus tarjosi yritteliäälle autoilijalle työmahdollisuuksia eri puolilla Etelä-Suomea. 1950-luvun lopulla pojat Sulo ja Veikko tarttuivat rattiin. Vahosten ensimmäinen suomalainen, Sisu-merkkinen kuorma-auto ostettiin 1957. Sen jälkeen ei Sulolla muita merkkejä ollut.

-Isäni Sulo, intohimoinen Sisu-mies, on syntynyt päivänä, jona Sisu Auto on perustettu, 1. huhtikuuta 1931. Vitsailimme, että varmaan autotehdas lahjoittaa isälleni 50-vuotisjuhlien kunniaksi Sisun, Jorma Vahos muistelee.

Vuonna 1979 Jorma kotiutui armeijasta rekkakortti tuomisinaan ja tuli töihin perheyritykseen. Tuolloin Vahokset hankkivat ensimmäinen metsäkoneensa, Lokomo 909, jota Jorma opetteli ajamaan. Uusi laite piti kesyttää omin päin.

-Koneen käyttö piti itse opiskella. Motivaatio oli kova.

Yrityksessä valmistaudutaan nyt siihen, että neljäs polvi yrittäjyyden tielle. Vahosten aikuisista lapsista poika Matti työskentelee yrityksessä. Tytär työskentelee tällä hetkellä muulla alalla.

-Matti ajaa ajokonetta ja hän on alkanut perehtyä näihin toimistohommiin, ja ehkä tytärkin jossain vaiheessa tulee osallistumaan yrityksen toimintaan, Jorma Vahos kertoo yrityksen tulevaisuudesta.

Yrittäjäjuhlassa palkittiin myös muita ansioituneita yrittäjiä. Timanttisen Yrittäjäristin sai Heikki Puosi sekä kultaisen Yrittäjäristin Antti Alasentie, Pekka Kannisto, Ari Kujamäki ja Mikko Talonen. FL

MetsäVahos oy Yrittäjä: Jorma VahosPerustettu: 2002 (Sulo Vahos ky 1982)Työntekijöitä: 19Liikevaihto: 2,5 milj. euroaToimialue: Forssan seutu, Kiikala, Somero, SuomusjärviToimialakuvaus: Koneellinen metsänkorjuu ja puutavarakuljetus metsätraktoreillaKonekanta: 8 motoa ja 7 ajokonettaMuuta: Tammelan vuoden yrittäjä 2016