Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Humppilan kunta korottaa rimaa

Humppilan kuntaa odottavat osapuilleen kolmen miljoonan euron investoinnit, sillä rakentamistaan odottavat kunnan uusi urheilukenttä ja uusi päiväkoti. Vs. kunnanjohtaja Esko Tonteri myöntää, että investoinnit vievät kunnan taloutta tiukoille, mutta enemmän häntä hirvittävät valtionosuuksien lasku ja terveydenhuollon kasvavat menot.

– Se, mihin sote kaatuu, ratkaisee hyvin paljon, hän summaa. Humppila on kärsinyt suurista erikoissairaanhoidon menoista. Sote voisi armahtaa Humppilan muiden kuntien tasolle.

Humppilan kunnalla on lainaa nykyisin noin 1500 euroa asukkaalta. Molempien hankkeiden toteuttaminen velkarahalla nostaisi kunnan velat lähemmäs 3000 euroa/asukas, joka menee hiukan yli kuntien keskimääräisen lainamäärän. Kunnanhallitus käsittelee huomenna maanantaina urheilukentän rakentamista ja on esittämässä valtuustolle urheilukentän suunnittelun aloittamista heti ja rakentamista ensi vuonna. Kustannusarvio on tässä vaiheessa 697000 euroa, josta valtion erityisavustus kattaa 150000 euroa. Kentän rakentaminen olisi kilpailuttamisen jälkeen mahdollista aloittaa ensi keväänä ja saattaa loppuun samana vuonna.

Kunta aikoo rakentaa kentän perinteisellä sora- ja hiekkarakenteella. Kentän alusta ei ole siihen liian pehmeä.

– Painumisesta ei ole vaaraa, Tonteri vakuuttaa. Kuivatuksesta ja salaojituksesta on toki huolehdittava. Suunnitteluyritys Ramboll selvitti aluehallintoviraston aloitteesta uusiomateriaalien, vaahtolasin ja lentotuhkan, käyttöä kentän rakentamisessa. Ne eivät kuntaa oikein houkuta, koska niistä ei kerry kustannussäästöä.

Kentästä on tulossa standardikenttä, jonka juoksuradan pituus on 400 metriä. Juoksuratoja on kuusi. Kentälle tulevat tavalliset heitto- ja hyppypaikat. Radat ja suorituspaikat päällystetään joustavalla kestopäällysteellä. Kentän keskelle tulee nurmi. Päiväkodin rakentamisessa Tonteri mielii ottaa yhden askeleen taakse ja kaksi eteen. Uusi suunnitelma on, että vanhan päiväkodin eli lääkäritalon purkamisen sijaan uusi päiväkoti voidaan rakentaa sen naapuriin Humppilantien ja Asemantien kulmaukseen, josta kunta on hankkinut lisää maa-alaa. Alueella on vanha omakotitalo, joka voidaan purkaa uudisrakennuksen tieltä. Tilaa olisi hyvinkin 5000–6000 neliötä päiväkodin käyttöön.

Kunta voisi täten panna vanhan Koivukummun päiväkotirakennuksen myyntiin. Hanke vaatii kaavamuutosta tulevan talven aikana ja päätyy kohta kunnanhallituksen käsittelyyn. Kunhan neuvottelut etenevät ja päätöksiä syntyy, rakentaminen voi alkaa keväällä.

Tonterin mukaan on punnittava tarkasti, kuinka iso päiväkodista täytyy tehdä.

– Ei sataa paikkaa missään nimessä tarvita. Esikoululaisethan voisivat mennä koululle. Päiväkodin rahoitusmalli on hänestä toissijainen.

– Kunnan maksettavaksihan se aina tulee.

25 vuoden laina-ajalla 2,5 miljoonan euron lainaa olisi lyhennettävä vuodessa 100000 eurolla. Päiväkodin väistötilojen vuosivuokra on nyt 72000 euroa. Vaikka investointi on Tonterin mukaan hallittavissa, päivähoidon toimintamenot eivät kuitenkaan saa kasvaa. Tonterin pesti vs. kunnanjohtajana lähestyy puolimatkaa. Hän pyrkii saamaan hankkeet toteuttamiskuntoon, ennen kuin tuuraus päättyy vuodenvaihteessa. Kunnanjohtajan vakivirkakin on tulossa tänä syksynä auki. – Olen tottunut siihen, että hoidan asioita pois. Muuten en osaa ollakaan, sanoo Esko Tonteri, joka lupautui eläkkeeltä viransijaiseksi. FL