Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lyseo kehittyy paineista huolimatta

Forssan yhteislyseo on opetukseltaan toiseksi tehokkain lukio Suomessa Vantaan lukion jälkeen. Tehokkuuden taustalta löytyvät suuret opetusryhmät, tehokas kurssitarjonta ja kohtuulliset kiinteistö- ja ylläpitokulut.

Lukion menot ovat tänä vuonna noin 3,4 miljoonaa euroa ja se on yli 480 oppilaan oppimisympäristö. Menoista 2,3 miljoonaa euroa on henkilöstömenoja. Lyseolla opetuksesta vastaa yhteensä 32 opettajaa.

Lyseo maksaa kaupungin tilapalvelulle vuokraa vuodessa 554 000 euroa ja ostaa palveluita siivouksesta ateriapalveluihin yhteensä noin 517 000 eurolla. Viime vuosina huolta rehtori Simo Veistolalle on aiheuttanut valtionosuuksien yhteensä noin 300 000 euron leikkaukset muutaman viime vuoden aikana. Nämä leikkaukset on paikattu Forssan seudun kuntien maksuosuuksilla.

Veistola kertoo hallituksen lupailleen ensi vuodelle lukio-opetukseen lisärahoitusta, joten valtionosuuksien leikkauslinja ei ole enää jatkumassa. Kurssitarjonnan suurin uhka löytyy lukioikäisten ikäluokkien pienenemisestä mm. muuttoliikkeen seurauksena, jonka myötä oppilasmäärää uhkaa ensi syksynä 10-20 oppilaan pieneneminen.

Kun laskennallisesti yksi oppilas vastaa yhtä kurssia, edessä on kurssitarjonnan nipistäminen nykyisestä. Samalla vähennys olisi tehtävä niin, ettei lyseo menetä kiinnostavuuttaan. Tällä hetkellä lyseon kurssitarjonta on laaja.

-Leikkaus uhkaa alkavien kielten, esimerkiksi venäjän ja italian toteutumista, Veistola pelkää.

-Espanjan kielen yllättävän vahva asema jatkunee myös Forssassa. Aloittavaan kieliryhmään pitäisi saada mukaan vähintään 12 opiskelijaa. Veistolan mukaan on harmi elinkeinoelämän kannalta, että vieraat kielet, kuten saksa, ranska ja venäjä, eivät opiskelijoita kiinnosta. Yliopistojen pitäisi valintakokeessa antaa hakijalle lisäpisteitä ylimääräisten kielten opiskelusta, jota kautta opiskelijoiden kiinnostus kieliä kohtaan kasvaisi.

-Lyseon johtokunta on linjannut, että kurssitarjonta säilytetään edelleen laajana ja kiinnostavana, Veistola sanoo.

Lyseon, Forssan ammatti-instituutin ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteistyön lisäämisen Veistola näkee yhtenä väylänä lisätä lyseon kiinnostavuutta.

-Lyseon opiskelijat eivät ole tuttuja ammattikorkeakoulussa harjoitettavan tiimityöskentelyn kanssa. Lukiossa opetus on vielä perinteisen koulumaista. Avauksia biotalouden ja kestävän kehityksen opetuksessa järjestettäneen vielä loppuvuoden aikana. Myös urheiluakatemian toiminta saa Veistolalta kiitokset.

Koulutus on tuonut muutamia opiskelijoita seutukunnan ulkopuolelta, joiden mukanaan tuomien valtionosuuksien turvin opetus on saatu myös taloudellisesti rullaamaan.

Kaikkiaan urheiluakatemiassa on noin 80 opiskelijaa.

Lukiokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa lyseossa on parhaillaan 40 oppilasta. Opetus pyörii hieman yli 50 000 euron valtionosuuden turvin. FL Valtio on lukio-opetuksen päärahoittaja Valtiolla on merkittävä asema lukio-opetuksen rahoittajana.Forssan yhteislyseon oppilaskustannus on tänä vuonna on noin 6900 euroa oppilasta kohden. Valtion osuutta kustannuksiin maksetaan 5569 euroa oppilasta kohden. Kuntien maksettavaksi muodostuu 1336 euroa oppilasta kohden.Vuonna 2015 Forssan maksuosuus oli vajaat 285000 euroa, Tammelan maksuosuusvajaat 138000 euroa, Jokioisten maksuosuus vajaat 118000 euroa ja Humppilan maksuosuus vajaat 38000 euroa.Muutamassa vuodessa valtio on leikannut lyseon valtion osuuksia noin 300000 eurolla.Ensi vuodelle valtion osuuden ennakoidaan kasvavan. Päätöksiä ei ole vielä tehty.Lyseon ensi vuoden talousarvio perustuu 0-kasvulle.Luvassa ei ole suuria muutoksia kuntien maksuosuuksiin.