Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vielä on aikaa opastaa

Hallitus suunnittelee pienennystä hoitohenkilöstömitoitukseen tehostetun palveluasumisen yksiköissä ja vanhainkodeissa. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että hoitotyötä tekevällä olisi vähemmän minuutteja ikäihmiselle.

Tällä hetkellä vähimmäismitoitus on 0,5 hoitotyöntekijää yhtä ikäihmistä kohden. Hallituksen toiveissa on saada 70 miljoonan euron säästöt laskemalla mitoitusta 0,4 työntekijään.

-En tiedä, mitä säästösumma tarkoittaa käytännössä. Tarkoittaako se sitä, että valtionosuudet pienenevät vai mistä summa kertyy, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin ihmettelee. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on antanut valtion suunnitelmista lausunnon, jonka mukaan oikeus hyvään hoitoon ei toteudu hoitajamitoitusta alentamalla.

Valviran mukaan mitoituksen alentaminen voi johtaa vaaratilanteisiin.

-Allekirjoitan Valviran lausunnon, Kuismin sanoo.

Henkilöstömitoituksen alentaminen hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti tarkoittaisi esimerkiksi 30-paikkaisessa yksikössä kolmen työntekijän ja 60-paikkaisessa kuuden työntekijän vähennystä.

Kuismin toteaa, että henkilöstön vähennys koskisi kaikkia, jotka osallistuvat hoiva-alan tehtäviin. Esimerkiksi hoiva-avustajat lasketaan jo nyt hoitohenkilöstömitoitukseen niiltä osin, kun he osallistuvat hoitotyöhön. Suosituksen pienentämistä ei voida kiertää avustavaa henkilökuntaa lisäämällä, ellei samalla muuteta koko mitoituskäsitettä.

Jos hoitajamitoituksen alentaminen toteutuisi, jäisi hoitajille aikaa vain välttämättömän perustyön tekemiseen.

-Yötyöstä ei voi vähentää työntekijöitä, joten vähennys on tehtävä päivävuorosta. Työnteon nopeus korostuu, Kuismin selventää. Kuismin kysyy, kuinka kauan itse kultakin menee esimerkiksi aamutoimiin.

-Jos peseytymiseen, vaatteiden valitsemiseen, pukeutumiseen ja aamupalan syömiseen menee puoli tuntia, niin miten paljon aikaa pitää varata, jos asukas ei pysty itse tekemään kaikkea.

Hoitajamitoituksen alentaminen tarkoittaa sitä, ettei hoitajalla välttämättä ole aikaa odottaa, että ikäihminen pukee itse itsensä ja se taas tarkoittaa laitostumisen vaaraa.

Kuismin laskee, että jos palvelutalossa on 20 asukasta ja jokaisen kanssa menee 20 minuuttia aamutoimiin, vie aamutoimien tekeminen laskennallisesti 6,7 tuntia.

-Minkälaisen signaalin hallitus haluaa lähettää ulospäin? Kuka haluaa tulla vanhuspalvelualalle, jos työtä tehdään niin kovalla tahdilla, Kuismin kysyy. Monessa palvelutalossa vapaaehtoiset hoitavat asukkaiden ulkoiluttamisen. Se saa Kuisminilta kiitosta, mutta hän ei innostu ajatuksesta, että vapaaehtoisille sälytettäisiin paljon vastuuta.

-Kyse ei ole siitä, onko vapaaehtoisten osallistuminen oikein vai väärin. Vapaaehtoistyö on hienoa ja se on iäkkäiden etu ja rikkaus, mutta sitä pitäisi miettiä, onko koko yhteiskunta valmis toteuttamaan mittavissa määrin enemmän vapaaehtoistyötä paljon hoivaa ja huolenpitoa vaativille asiakkaille. Mielestäni ei ole.

Kuisminin mielestä poliittisilla päättäjillä on vielä paljon miettimistä kolmannen sektorin työpanoksen suhteen.

Itse asiassa hän on sitä mieltä, että asiasta pitäisi käydä enemmän poliittista keskustelua. Kuismin summaa , ettei hän pidä hallituksen suunnitelmista. -Ikääntyvien määrä kasvaa eikä voida osoittaa, että heidän palveluntarpeensa lyhyessä ajassa vähenisi. Hoitajien määrää ei voi vähentää, Kuismin sanoo. FL Hoitajan aamuvuoro Aamuvuoro alkaa raportilla kello seitsemän.7.20 osa lähtee jakamaan lääkkeitä, osa aamutoimiin.Samalla aamupalan hakua keittiöstä ja aamupalan jälkeen tiskien viemistä takaisin keittiöön.Lyhyt kahvitauko yhdeksän jälkeen.Aamutoimet tehtynä kello 11 mennessä.Sen jälkeen raporttien kirjoittamista.Hoitajien 20 minuutin ruokatauko 11 ja 12.30 välillä, viikonloppuisin ehkä vasta vuoron päättyessä tai ei ollenkaan.Samalla asukkaiden lounas kello 11.45 alkaen. Osalle lounas viedään huoneeseen.Lounasaika saattaa venyä kello 13 asti.Tiskikärryt keittiöön, asukkaiden pissatukset ja päivälevolle avustaminen.Raporttien kirjoittamista, tilausten tekoa ja lääkkeiden jakoa.Iltavuoro tulee yhden ja kahden välillä. Iltapäiväraportti alkaa kello 14.Päiväkahvien jälkeen aamuvuoro päättyy kello 14.39.