Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Humppila myös mukaan johtajahakuun

Humppilan kunnanhallitus päätti julistaa kunnanjohtajan viran haettavaksi 14. lokakuuta mennessä. Virka täytetään toistaiseksi ja kuuden kuukauden koeajalla. Humppilan vajaan 2400 asukkaan kunta hakee uudistuskykyistä ja ideoivaa kunnanjohtajaa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Anja Syrjälä (sd.) arvioi, että Humppilassa kaivataan ex-kunnanjohtaja Esko Tonterin kaltaista innovaattoria miettimään, miten pieni kunta voi tulevaisuudessa pärjätä. Paineet ovat kovat, kun kuntia myllertää sote- ja maakuntauudistus.

Kunnanjohtajalla olisi Anja Syrjälän mielestä oltava näkemystä, miten koko Forssan seutu kehittyisi. Kunnanjohtajakenttä on seudulla muuttumassa, kun Forssa ja Humppila hakevat yhtä aikaa johtajaa ja Ypäjä seuraa perässä muutaman kuukauden päästä. Lisäksi Tammelan kunnanjohtaja Kalle

Larssonin viisivuotinen pesti lähestyy puoltaväliään, ja Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä on jo täyttänyt 60 vuotta.

– Koko seutukunnan kunnanjohtajat ovat nyt haussa tai tulossa hakuun.

Seudun kunnanjohtajien pitäisi Syrjälän mukaan kyetä jatkossakin puhaltamaan yhteen hiileen.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eeva Nurmi (kesk.) visioi kunnanjohtajaksi ihmemiestä, joka näkee kokonaisuuksia, sitoutuu tehtäväänsä, panostaa täysillä, tuo mukaan omia ajatuksia ja on yhteistyökykyinen.

– Jos ajattelemme seudullista tulevaisuuttamme, kyllä me täällä edelleen jotain suurta ja mullistavaa tarvitsisimme. Kilpailu kasvukeskusten kesken on selvästi laajenemassa ja kovenemassa. Keskittyminen keskittyy. Tällöin seudullinenkin tarkastelu on todella tärkeää, jotta kaikki mahdolliset voimat saadaan satsattua siihen, että löytäisimme työpaikkoja ja kehittämismahdollisuuksia.

Syrjälä ja Nurmi toivovat hyviä hakijoita, vaikka kunta on pieni. He uskovat, että paikkaa hakee myös vt. kunnanjohtajana toiminut hallintojohtaja

Maarit Sihvonen, jos virka vain kiinnostaa. Nurmi arvioi, että uraansa rakentaville pieni kunta on paras mahdollinen peruskoulu kunnallishallintoon.

Humppila ei kevättalvella avannut heti kunnanjohtajan virkaa Marko Järvenpään irtisanouduttua, vaan otti aikalisän. Eeva Nurmi arvioi, että vuodenvaihde on joustavin aika uudelle kunnanjohtajalle perehtyä kunnan asioihin.

Parhaillaan Suomessa on haettavina kolme kunnanjohtajan pestiä: Forssan kaupunki odottaa hakemuksia kaupunginjohtajaksi 10.10. mennessä.

Lapin suurkunta Inarin kunnanjohtajahaku päättyy 26.9. ja keskisuomalaisen Karstulan kunnanjohtajan haku 3.10. Inarin kunnanjohtajana toimi Forssasta tuttu Reijo Timperi 1998–2015.

Kunnanjohtajan virka on Nurmen mielestä yksi haasteellisimmista tehtävistä soten ja maakuntahallinnon muutosten vuoksi.

– Kunnanjohtajan täytyy aika nopeasti ottaa kunnan tehtävät haltuunsa ja keskittää voimat ja osaamiset tulevaisuuden näkemiseen.

– Mikään ei tule niin kuin manulle illallinen, vaan kaikki täytyy tekemällä tehdä. Kulttuuri on ihan eri kuin aikaisemmin kunnan johtamisessa. FL

Seuraaja Tonterille ja Järvenpäälle Humppilan edellinen kunnanjohtaja Marko Järvenpää irtisanoutui virastaan tammikuussa 2016 ja jätti tehtävänsä helmikuun lopussa, kun tuli valituksi Karkkilan kaupunginjohtajaksi.Kunnanjohtajan virkaa on Humppilassa hoidettu väliaikaisjärjestelyin siitä lähtien. Vt. kunnanjohtajana toimi hallintojohtaja Maarit Sihvonen, joka jäi perhevapaalle juhannusviikosta vuoden loppuun asti.Humppilan vs. kunnanjohtajana toimii 1.7.–31.12. jo eläkkeellä oleva ex-kunnanjohtaja Esko Tonteri.Marko Järvenpää aloitti Humppilassa kunnanjohtajana lokakuussa 2012, jolloin pitkäaikainen kunnanjohtaja Tonteri eläkkeelle.Tonteri toimi kunnan johdossa 26 vuotta eli pitempään kuin kukaan muu Lounais-Hämeen kunnanjohtaja. Eläkkeelle jäätyään hän veti projektipäällikkönä Forssan seudun kuntarakenneselvitystä vuonna 2014.