Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ABGB:n ja Oktoberfestin diili pitää

Forssa. Ensin syntyi Alan Burges Garage Band ja sitten Oktoberfest forssalaiseen tyyliin. Ne kohtasivat ensimmäisen kerran syksyllä 2004 ja ovat kohdanneet sen jälkeen joka syksy. Perinne saa jatkoa jälleen kuluvan viikon lauantaina.

Perusta perinteelle luotiin vuonna 1999. Immo Sundholm ja Kimmo Aalto viettivät yhteistä saunailtaa ja palauttivat mieliinsä nuoruusmuistoja.

– Kimmo esitti siinä ajatuksen bänditouhujen virittämisestä. Sitten tuli haettua kitara esille, vaikka olin pitänyt soittamisessa lähes täydellistä paussia reilut kymmenen vuotta, Immo Sundholm kertaa.

Innostus osoittautui sen verran kantavaksi, että duon todettiin kaipaavan täydennyksekseen basistia. Sellaiseksi keksittiin menneitä muistellessa Jouko Virkkunen, joka jatkaa bändissä edelleen. Kimmo Aalto sen sijaan jätti matkan varrella muilta kiireiltään rumpalin paikan avoimeksi. Ensin paikan täytti Ypäjän miehiin lukeutuva Sampsa Jaakkola ja myöhemmin Tuomas Mattila Tammelasta.

Nimessään ABGB-lyhennettä suosivalle kokoonpanolle AB-alkuosan nimikirjaimistaan antaneen Alan Burgessin Immo Sundholm bongasi vokalistiksi vuosituhannen vaihteessa työyhteisönsä englannin kertauskurssilta, jossa tämä toimi opettajana. Täydentäjiä ja soinnin laajentajia bändi on kerännyt riveihinsä myös sen jälkeen vuosien varrella, jopa runsain mitoin. Bändinimen loppuosa GB tulee harjoittelupaikkana palvelevasta Immo Sundholmin autotallista, jossa joukon mittavuuskin huolehtii tunnelman tiiviydestä.

Kymmenisen vuotta sitten stemmalaulajien ja puhaltajien osuus saavutti mitat ja laadun, jolloin kokoonpano löysi edelleen pätevän tyylisuuntansa bluesin, soulin ja Funckyn linjoilta.

ABGB:n riveissä vaikuttaa nykyisellään yhteensä reilut 20 jäsentä. Sundholm huomauttaa sen tarkoittavan asiaan kuuluvien pelisääntöjen tiedostamista. Esimerkiksi puhallinsovituksista huolehtii turkulainen Hannes Merisaari alan ammattilaisen pätevyydellä.

– Tällaisessa orkesterissa soittaminen ja laulaminen tarkoittaa muutenkin sopeutumista hyvin tarkkaan ja kurinalaiseen tiimityöhön.

Immo Sundholm toteaa silti kysymyksen olevan harrastuspohjalla toimivasta bändistä. Asiaan kuuluu, että kokoonpanon riveissä tapahtuu tiettyä elämistä.

– Aika hyvin porukka kaikesta huolimatta on kasassa pysynyt, kasvanut ja kehittynyt. En olisi pikkupoikana soiton alkeisiin perehtyessäni uskonut, että saan vielä soittaa joskus tällaista musiikkia näin mahtavassa seurassa, Immo Sundholm kiittelee.

ABGB:n keikkahti on vakiintunut 10–15 kertaan vuodessa. Yhteisiin treeneihin joukko kokoontuu vuosittain parisenkymmentä kertaa.

Sundholm vaikutti ratkaisevasti myös ABGB:n ja Forssan Oktoberfestin kohtaamiseen. Hän ohjasi tapahtuman ideointia ja järjestelyjä aikanaan tapahtumaa edelleen järjestävän Forssan Koripoikien puheenjohtajana.

– Lupasin, että Oktoberfest saa meistä housebandin niin pitkäksi ajaksi kuin se pysyy tapahtumakalenterissa ja bändi on olemassa. Se diili on pitänyt kohta 13 kertaa.

Forssan Oktoberfest alkaa Lepistönkadun teollisuushallissa lauantaina 24.9. kello 21. Hausbandina toimivan ABGB:n lisäksi tilaisuudessa esiintyy toinen iso bändi, Popcorn solistinaan Olli Lindholm.