Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huonot hajut pannaan Portaassa

Tammelan Portaan koulun huono haju johti sisäilmasto- ja kosteustekniseen kuntotutkimukseen viime keväänä. Swecon raportin mukaan ongelmat eivät ole isoja. Kellari-, alapohja- ja ullakkotilat on tarve saattaa alipaineisiksi huonetiloihin verrattuna, jotta ilmavirtaus ei kulje epäpuhtaammista tiloista sisäilman suuntaan. Lisäksi tiivistetään ilmavuotokohdat rakenneliittymissä ja läpivienneissä. Ilmavaihto kaipaa tasapainotusta.

Työt saadaan tehdyksi tämän syksyn aikana.

Koulun ilmanlaatu oli tutkimuksessa sisäilman mikrobien, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden ja hiilidioksidipitoisuuden osalta normaali tutkituissa tiloissa. Hetkellisten painesuhdemittausten perusteella ullakolta ja kellarista on kulkeutunut ilmaa huonetiloihin päin, koska nämä huonetilat ovat olleet ajoittain ullakkoon ja kellariin nähden alipaineisia.

– Selvityksessä esiin tulleet kohdat laitetaan kuntoon tämän syksyn aikana, sanoo tekninen johtaja Hannu Jalava.

– Eihän siellä mitään vallan pahaa ollut.

Päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa päiväkodin nukkumatilassa ja 3.–4. luokan opetustilassa on koettu sisäilmaoireilua. Tunkkaista hajua on ilmennyt päiväkodin vanhoissa wc-tiloissa. Raportti kirjaa maakellarin hajua vessan ohella siivouskomerossa ja varastossa nukkumatilan läheisyydessä. Toisessa kerroksessa siivouskomerossa oppilashuollon lähellä havaittiin voimakasta viemärin hajua.

Lisäksi liikuntasalissa ilmeni vesivuodon aiheuttamia vauriojälkiä viemärin tuuletusputken kohdalla. Raportti suositteli myös näiden kosteusvauriojälkien korjaamista ja todennäköisen vuotolähteen korjaamista.

Portaan koulun päärakennuksen vanha osa on rakennettu vuonna 1898 ja sitä on laajennettu 1950-luvulla. Päärakennus on peruskorjattu viimeksi vuonna 2009 ja ulkovuoraus on uusittu 2011–2012. Sivurakennus on rakennettu samoin 1898 ja sitä on kunnostettu 2014. FL