Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Silmien ilme avaa puolison viestin

Syöjätär istuu ravintolassa miehen vieressä. Mies ei osaa vielä aavistaa mikä pian iskee, mutta naisen silmistä lopputuloksen näkee jo. Toisessa maalauksessa taas riidan jälkeisen mykkäkoulun uhma kimpoilee naisen poiskäännetyistä katseesta.

Forssan museon aulagalleriassa voi tutustua parisuhteen vihoihin ja vireyksiin, hienouksiin ja kaunoihin. Tarvasjokelaisen Anna Ahon Pari suhteessa 2 -näyttely purkaa miehen ja naisen välisen suhteen arkea, pääasiassa naisen näkökulmasta.

Parisuhde tuntuu Ahosta läheiseltä aiheelta, koska hän elää sellaisessa.

– Maalauksissani käsittelen parisuhteen teemoja, tilanteita ja odotuksia, mutta myös konfliktitilanteita. Usein tuntuu siltä, että niistä ikävimmistä hetkistä saa parhaan draaman maalauksiinkin.

Monessa maalauksessa ovatkin esillä riidat tai tilanteen jäähtyneet jälkitunnelmat.

– Minua kiinnostaa miten käyttäydytään riitatilanteessa, kriiseillään ja sovitaan. Töideni aiheet voivat olla vakavia, mutta monessa on pilkettä silmäkulmassa.

Silmät ja niiden ilme ovat Ahon värikylläisissä maalauksissa se tärkein asia. Katse kavaltaa tai avaa ajatukset, kun vain tarkasti katsoo. Aho näyttää maalauksellaan esimerkiksi millainen ilme on sellaisen naisen silmissä, joka on jo henkisesti muualla – kenties toisessa suhteessa.

Aho käyttää usein malleina läheisiään.

– Tai ikävämmissä aiheissa itseäni, se tuntuu sopivammalta. Läheiseni eivät kuitenkaan esitä maalauksissa itseään tai hetkeä omasta elämästään. He ovat vain malleja.

Ahon kerroksellinen tekniikka on mielenkiintoinen. Hän maalaa läpinäkyvälle muovilevylle.

– Olen kiinnostunut läpinäkyvän materiaalin mahdollisuuksista. Muovilevyn molemmille puolille voi maalata, levyjä voi laittaa useamman päällekkäin lisäten näin kolmiulotteista vaikutelmaa. Sille voi esimerkiksi pursottaa tai kaivertaa.

Valo ja varjot vaikuttavat maalaukseen konkreettisesti, samoin kuin ripustuksen tausta.

Neljän pinnan tekniikka vaatii omanlaisensa avaruudellisen ajattelukyvyn. Ensin pitää tehdä se pinta, jonka yhdelle tasolle maalatessa tekisi vasta viimeiseksi.

– Virheitä tulee tehtyä, ja niitä on todella hankala korjata. Muovilevyn pinta ei oikein kestä värinpoistoa. Se naarmuuntuu ja samenee helposti.

Ahon yhdistelee erityyppistä jälkeä: on luonnosmaista viivaa, isoja väripintoja sekä rennompaa ilmaisua.

Osa näyttelyn töistä on tehty varta vasten aulagallerian näyttelyä varten. Forssassa maalausten ikkunoista kurkistaa tiiliseinä, jossain muualla valkoinen galleriaseinä.

– Se mitä ikkunasta näkyy, vaikuttaa todella paljon työn tunnelmaan. FL

Pari suhteessa 2. Anna Ahon maalauksia Forssan museon aulagalleriassa 30.9. asti. Avoinna ti-pe 10-16, la 10-14, su 12-16.