Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pian popsitaan uuden sadon porkkanaa

Porkkanannostokoneet etenevät rivakkaan tahtiinsa tammelalaisella pellolla ja nostaa kyytiinsä vuosimallin 2016 Karotia oy:n porkkanasatoa.

Toimitusjohtaja Arto Hyytiäinen kertoo, että urakka on vasta aluillaan.

-Porkkanannosto käynnistyi tällä viikolla, mutta täyttä emme ole vielä ajaneet. Tähtäämme siihen, että kaikki porkkanat on lokakuun puoliväliin mennessä korjattu.

Porkkanasadosta näyttää näin korjuun alkuvaiheessa tulevan hyvä.

-Sanoisin, että laadullisesti ja määrällisesti sato on normaali tai normaaliplus. Ainakin normisatoon päästään, Hyytiäinen sanoo.

-Nostokausi tosin on vasta aluillaan. Parin–kolmen viikon päästä olemme sadon suhteen viisaampia. Ja loppujen lopulta mikään ei ole varmaa niin kauan, kunnes kaikki porkkanat on myyty. Porkkanantuottajalla on tuoreessa muistissa edellissyksy, jolloin sadonkorjuussa koettiin ikäviä yllätyksiä. Viime vuonna todella kylmät yöt yllättivät lokakuun alkupuolella, eikä yölämpötilan painuminen kymmeneen pakkasasteeseen tehnyt porkkanasadolle hyvää.

-Vahinkoja tuli. Pakkasyöt veivät neljäsosan koko Suomen sadosta, Hyytiäinen muistelee.

Täysin harmittomasti ei tämäkään vuosi ole porkkanan kasvattamisen kannalta kulunut. Sateinen kesä aiheutti tuottajille päänvaivaa.

-Ilmasto tosiaan on muuttunut ja ääri-ilmiöt ovat voimistuneet. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kun sataa, vettä tulee kunnolla. Säätyyppi jää ikään kuin päälle, Hyytiäinen sanoo.

Porkkanatiloilla voidaan muuttuneisiin olosuhteisiin varautua hieman esimerkiksi varmistamalla, että ojitukset ovat kunnossa.

-Liian stabiilit olosuhteetkin tekisivät porkkanan viljelystä kuitenkin tylsempää, Hyytiäinen naurahtaa.

-Pitää olla haasteita. Tämän kesänkään haasteet eivät lopulta olleet ylivoimaisia. Meillä meni viisi hehtaaria täysin veden alle, mutta sen aiheuttamat vahingot eivät kokonaisuuteen vaikuta.

Karotia on keräämässä satoa noin 120 hehtaarin alueelta. Luku vastaa noin 7–8 prosenttia koko Suomen porkkanatuotannon pinta-alasta. Kun sadonkorjuu on nyt pääsemässä vauhtiin, porkkanantuottajan unelmasää tästä eteenpäin olisi 4–5 plusastetta ympäri vuorokauden. Liian lämpimät yöt hidastavat porkkanannostoa, kylmät taas tunnetusti tekee hallaa sadolle.

-Sen enempää lämpöä ei enää tarvita. Porkkanoita ei pidetä maassa enää sen takia, että tarvittaisiin lisää kasvua, Hyytiäinen kertoo.

-Viime vuosi kyllä opetti porkkanantuottajia. Nyt olen kuullut, että korjuut ovat alkaneet hieman etuajassa ympäri Suomea, Hyytiäinen sanoo. Porkkanan hintaan porkkana-ammattilainen on tällä hetkellä tyytyväinen.

-En kehu enkä moiti porkkanan hintaa. Se ei ole korkea, mutta ei myöskään liian matala, vaan ihan käypä. Kuluttajillekin porkkanan hinta on ok, Hyytiäinen arvioi. -Toivon mukaan hinta pysyy tällä tasolla. FL Porkkanalle kesä 2015 oli vaikea Luonnonvarakeskuksen tuoreimman puutarhatilaston mukaan porkkana oli kilomääräisesti Suomen tärkein avomaavihannes vuonna 2015. Pinta-alaltaan tärkein oli tarhahernettä ja toiseksi tärkein porkkana.Koko avomaavihannessato oli 166 miljoonaa kiloa. Kokonaisuutena avomaan vihannestuotanto jäi vuonna 2015 paria edellisvuotta alhaisemmaksi. Vähennystä edellisvuoteen oli noin kymmenen prosenttia.Vaikka kylmä ja sateinen alkukesä sekä lokakuun alun pakkaset olivat haastavia porkkanalle kuten monelle muullekin avomaanvihannekselle, porkkanan osuus avomaavihannesten kokonaistuotannosta oli edelleen vajaat 40 prosenttia. Porkkanasatoa saatiin 64 miljoonaa kiloa. Se jäi 10 miljoonaa kiloa edellisvuotta pienemmäksi.