Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Herätyssuudelma rakentamiselta

Pellervon taloustutkimus (PTT) näkee merkkejä siitä, että Suomen talouskasvu on vihdoin käynnistynyt. Uinuva kansantalous on saanut tänä vuonna herätyssuudelmansa vilkastuneelta rakentamiselta.

Asuntorakentaminen on alkuvuonna kasvanut noin 10 prosenttia, ja PTT:n ennusteen mukaan kasvu jatkuu myös ensi vuonna.

-Kasvusta on selviä merkkejä myös teollisuustuotannossa, mutta viennissä niitä vielä odotellaan. Myös kulutus on kasvanut ja piristänyt talouskasvua, mutta sen ennustamme hidastuvan ensi vuonna. Talouskasvuun tarvitaan uusia vetureita, kiteyttää PTT:n ekonomisti Janne Huovari.

Parman tehtaalla Forssassa viriäminen tuntuu.

-Tilauskirjat ovat täynnä, ja vuodenkiertoon nähden tilanne on hyvä. Loppuvuodeksi ei uutta tuotantoa mahdu, toteaa tehdaspäällikkö Markus Suominen.

Parman myyntijohtaja Jarmo Viljanen vahvistaa PTT:n näkemyksen. Parma myy nyt asuinrakentamisen elementtejä ensi vuoden alkupuolelle.

-Nousu on ollut todella iso tälle vuodelle. Samanlaista emme ensi vuodelle odota, mutta toivomme, että tämä taso pysyy.

Viljasen mukaan kapasiteettia riittää kasvuun, vaikka tuotantoa on ajettu takavuosina alas.

-Pystymme tarvittaessa kasvattamaan tempoa, jos kasvu jatkuisi.

Ontelohallissa työtä tehdään kahdessa vuorossa, seinää syntyy porrastetusti yhdessä vuorossa. Työntekijöitä on tällä hetkellä noin 100 ja toimihenkilöitä noin 10.

-Suuria rekrytointeja ei ole ollut, mutta lisää väkeä on tarvittu muun muassa kiihtyneeseen julkisivu- ja laattaelementtien tuotantoon, Suominen toteaa.

Rakentaminen on varsin työvoimavaltaista, joten kasvu on parantanut myös työllisyyttä.

-Valmiita elementtiosaajia ei tällä seudulla ole otettavaksi, mutta koulutettavaa väkeä on kuitenkin hyvin tarjolla, hän huomauttaa.

Tämän vuoden aikana myös rakennusinvestoinnit ovat selvästi kasvaneet. Lisäksi muun muassa aloitusten määrä, alan palkkasumma sekä luottamus ovat kasvussa. Asuntojen aloitusten määrä on kasvanut kuutiomäärää nopeammin.

Asuntorakentamisen painopiste on nyt kasvukeskusten pienissä kerrostaloasunnoissa, joille riittää nyt kysyntää hiljaisempien vuosien jälkeen.

PTT:n ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,2 ja ensi vuonna 1,4 prosenttia. Rakentaminen jatkaa vahvana, ja vienti vahvistuu kilpailukyvyn parantuessa. Huovari korostaa, että työmarkkinoilla tarvitaan kuitenkin yhä suuria rakenteellisia uudistuksia.

Tänä vuonna kotimainen kulutus on kasvanut nopeasti, mutta kasvu hidastuu vuonna 2017. Palkankorotukset ovat nollassa samaan aikaan, kun hintojen nousu kiihtyy. Ostovoimaa kuitenkin tukevat työllisyyden paraneminen ja veronalennukset. FL