Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parasta on yllättää ja ylittää itsensä

Kahden pienen lapsen äiti Nea Rantala aloitti brasilialaisen jujutsun helmikuussa. Hän ihastui lajiin niin palavasti, että sitä voisi kutsua miltei hurahdukseksi.

-Minusta tuntuu kuin olisin rakastunut tähän lajiin, kertoo Nea Rantala iloisesti.

Brasilialainen jujutsu on painia, jossa tavoitteena on viedä vastustaja pystyasennosta maahan ja pitää siellä. Otteet sisältävät erilaisia lukkoja ja kuristuksia. Luovuttamisen merkkinä on taputus.

Nea on osallistunut jo kolmeen valkoisen vyön kilpailuun ja voittanut heti toisen kilpailunsa. Harrastuksen aloittamista edelsi kuitenkin pitkä jahkailu ja tekosyiden keksiminen.

-Brasilialainen jujutsu on kiinnostanut minua valtavasti jo pitkään. Olin seuraillut lajia erilaisissa medioissa ja se kiehtoi minua aivan erityisesti. Laji on niin kokonaisvaltaista. Tässä lajissa voi maassa hallita toista ihmistä ja käyttää kehoaan monipuolisella tavalla.

Vaikka Nea halusi aloittaa lajin harrastamisen, tuntui, että oli aina jonkinlaisia syitä, miksi se ei vain onnistuisi.

-Lapset, oma huono kunto, vuorotyö, sairaanhoitajana työskentelevä Nea luettelee.

Hänen miehensä työtoveri harrasti lajia ja tiesi, että se kiinnosti Neaakin. Eräänä päivänä työtoveri oli heillä käymässä ja tuli puhumaan Nealle.

-Hän sanoi, että peruskurssi on alkanut jo kaksi päivää sitten, miksi sinä et ole siellä. Hän halusi minut mukaan.

Nea Rantala esitti erilaisia tekosyitä. Nean mies ja miehen työtoveri tyrmäsivät jokaisen. Nea jäi miettimään asiaa.

-Seuraavana päivänä puhuin siitä omalle työkaverilleni. Hän tokaisi minulle, että jos haluan mennä, minun on ihan itse sinne mentävä.

Tokaisu jäi Nean mieleen, ja lopulta hän päätti liittyä ryhmään. Se, että alku oli häneltä mennyt ohi, ei haitannut.

-Miehen työkaveri tuli viikonloppuna omalla vapaa-ajallaan opettamaan minulle alkeita. Hän on itse edistyneempien ryhmässä. Jotkut ovat tulleet kolme viikkoa myöhässä eikä sekään haittaa mitään.

-Aloittaessani en vielä tiennyt, miten yhteisöllinen tämä laji on, vaikka jokainen suoritus tehdään yksilöinä. Sieltä löytää toisen perheen. Se on vähän niin kuin kotiin menisi.

Nea kertoo esimerkin.

-Kun ei osaa ja se nolottaa, toinen ryhmän jäsen keskeyttää oman harjoituksensa ja tulee viereen näyttämään hidastetusti, kunnes liikkeen oppii. Siellä ei naureta, vaan kaveria tuetaan ja tsempataan.

Nea ei välttämättä tiedä, mitä toiset ryhmäläiset tekevät työkseen tai millainen perhe heillä on, mutta kokee, että lajissa pääsee silti hyvin lähelle toista.

-Sinne mennään nöyränä. Ei kyse ole siitä, kuka on parempi vaan siitä, mitä osaa ja mitä voi opettaa toisille.

Nea kertoo, että laji sopii kaikille.

-Huono kunto ei haittaa. Siellähän se paranee. Vuorotyö ei haittaa, sillä salille voi mennä harjoittelemaan myös kaverin kanssa kaksin. Lapsetkin voi ottaa mukaan, koska siellä on lapsille leikkialue.

Seuran maksuun sisältyy ohjattu harjoittelu, mutta jäsenet voivat myös käydä seuran salilla harjoittelemassa vaikka joka päivä.

-Kilpailu lajissa on rankkaa, mutta sitä voi harrastaa myös vain kuntoliikuntana. Vammakaan ei estä harrastamista, sillä voi harjoitella oman liikkuvuuden mukaan. Tämä ei ole pelkästään nuorten, hyväkuntoisten tai laihojen laji.

Itse hän harrastaa brasilialaista jujutsua rakkaudesta lajiin.

-Tässä lisääntyy liikkuvuus, voima ja kestävyys. Liikkeet näyttävät minusta tosi kauniilta. Pariin tuntiin ei ajattele mitään muuta kuin mitä on tekemässä, tulee sellainen zen-tila.

Hän kertoo, että harrastaminen on parantanut hänen jaksamistaan ja stressinhallintaa sekä kohottanut kuntoa.

-Jaksan olla parempi äitikin, kun saan harrastaa omia juttuja. Tekee myös mieli pitää itsestään parempaa huolta ja elää terveellisemmin, että jaksaa painia paremmin. Olen myös oppinut tsemppaamaan itseäni, että en luovuttaisi niin helposti.

Nea Rantala kertoo, että vielä ei ole käynyt niin, että treenien lähestyessä sohva houkuttaisi enemmän.

-Ikinä ei ole ollut tunne, että jaksanko mennä, hän hymyilee.

-Parasta on ollut se fiilis, kun on tehnyt fyysisesti asioita, joilla yllättää ja ylittää itsensä – ja tekee sen ihmisten kanssa, joilla on sama päämäärä. FL