Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mekaanikon työn luovuus inspiroi

-Tykkään oppimisesta ja haluan oppia mahdollisimman paljon erilaisista asioista, Jose Paz sanoo.

Juuri oppimisen into on tuonut Pazin Forssaan. Paz on suorittanut kaksivuotista automekaanikkotutkintoa kotimaassaan Espanjassa, ja kun opinnoissa tuli vastaan mahdollisuus lähteä työharjoitteluun ulkomaille, hän tarttui tilaisuuteen.

Nyt Paz on Erasmus+ -ohjelman kautta työharjoittelussa Astrumin autohuollossa. Takana on vajaat kaksi kuukautta työskentelyä, edessä suunnitelmien mukaan kymmenen lisää.

Astrumilla Paz on saanut kokemusta hieman erilaisista autoja vaivaavista ongelmista, kuin mihin kotimaassa yleensä törmää.

-Viat ovat täällä hieman erilaisia kuin Espanjassa. Tien suolaamisen vuoksi autoissa on ruostetta ja jarrut jumissa, ja lohkolämmittimen asennus kummastutti alkuun, Paz sanoo. Ennen automekaanikon opintojaan Paz työskenteli 15 vuoden ajan web-sivujen ja graafisen suunnittelun parissa. Jäätyään työttömäksi Paz alkoi miettiä, että ehkei vielä ole liian myöhäistä tehdä jotakin muuta, josta hän tykkää.

Autot olivat yksi miehen intohimon kohteista.

-Tykkään erityisesti klassikkoautoista ja vanhoista autoista, Forssaankin etuajassa harrasteautotapahtuma Pick-Nickin vuoksi saapunut Paz kertoo.

-Olin myös ollut ystäväni oppipoikana tämän autokorjaamossa. En saanut hommasta palkkaa, mutta minusta oli kiva auttaa, Paz toteaa.

Siitä se ajatus sitten lähti, ja Paz hakeutui mekaanikkokoulutukseen.

Nyt Astrumilla Paz on viihtynyt hyvin, sillä työtehtävät ovat olleet monipuolisia ja mielenkiintoisia. Mikä tärkeintä, täällä Paz on päässyt omin käsin tekemään itselleen mieluisia mekaanikon töitä. Koulutukseen on kuulunut myös automaalarin hommia.

-Mekaanikon työt ovat luovempia. Pidän siitä, että joutuu miettimään, miten vian korjaa, Paz sanoo.

-Mekaanikon työssä ei koskaan tiedä, mitä päivän aikana eteen tulee. Siinä oppii jatkuvasti uutta.

Tulevaisuudessa Paz haaveilee työskentelystä intohimonsa kohteiden parissa.

-Ehkä joskus saisin keskittyä klassikkoautojen kunnostamiseen ja vanhojen autojen korjaamiseen, Paz miettii. Työtavat ovat Suomessa erilaiset Espanjaan verrattuna, mutta Paz on pitänyt suomalaisesta tyylistä hurjan paljon. Hänelle sopii erinomaisesti esimerkiksi suomalaisten työajat, puoli kahdeksalta aloitus ja iltapäivä neljältä lopetus.

-Espanjassa työt aloitetaan yhdeksän maissa aamulla ja työpäivä päättyy seitsemältä illalla. Välissä on parin tunnin lounastauko. Vaikka työpäivät ovat pidemmät, espanjalaiset eivät tutkimusten mukaan ole kovin tehokkaita työntekijöitä. Se on hieman ristiriitaista. Eivätkä ihmiset oikeastaan pidä tästä käytännöstä, mutta sitä on vaikea muuttaa, Paz pohtii.

Suomessa tehokkaan työskentelyn jälkeen jää aikaa myös harrastuksille. Paz on alusta saakka tullut erinomaisesti toimeen mentorinaan toimivan Juha Latvan kanssa ja kaksikko on ystävystynyt.

-Olen todella kiitollinen kaikesta, mitä Juha on minulle näyttänyt ja kertonut suomalaisista tavoista.

Latvan opastuksella Paz on ehtinyt tutustua moneen suomalaiseen vapaa-ajan aktiviteettiin mökkeilystä ja frisbee-golfin peluusta sienestämiseen.

-Sieniä on Espanjassakin, mutta sienestämään pitää lähteä kauemmaksi, Madridissa asuva Paz kertoo. -Täällä voi mennä viereiseen metsään ja sieniä löytyy heti. Myös Kaukolan näkötornilla käyminen oli hieno kokemus. Pidän Suomen luonnosta, metsistä ja järvistä. FL Erasmus+ liikuttaa opiskelijoita ja nuoria Erasmus+ on Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelma.Ohjelman avulla edistetään muun muassa oppimiseen liittyvää liikkuvuutta. Ohjelma antaa siihen osallistuville mahdollisuuden hankkia oman alan työkokemusta ulkomailta.Erasmus+ -ohjelma kattaa vuodet 2014–2020. Tänä aikana yli 4 miljoonaa nuorta, opiskelijaa ja aikuista voi kouluttautua, opiskella, harjoitella tai työskennellä vapaaehtoisena ulkomailla ohjelman tuella.