Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloudellista tukea kotona asumiselle

Sotaveteraaneille kerättiin lauantaina rahaa muun muassa Somerolla, Tammelassa ja Jokioisilla. Kun tarkoitus ja kohde ovat kansan mieleisiä, se on valmis avaamaan kukkarojensa nyörejä.

Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Pertti von Hertzen ohjeisti keräystä suorittaneita varusmiehiä siltä varalta, että joku kysyy tai kyseenalaistaa keräyksen laillisuuden tai varainjakoformaatin. Tosin von Hertzen lisäsi, että sellainen on erittäin epätodennäköistä.

-Meillä on käynyt tuuri siinä mielessä, että kukaan ei ole koskaan väärinkäyttänyt veteraanikeräystä. Tämä on luotettavin keräys ja kuluihin siirrettävä raha valtakunnassa pienin, von Hertzen kertoo.

Suomessa on yli 20 000 sotaveteraanin tunnuksen omaavaa henkilöä, joista 3 000 haavoittunutta. Heidän keski-ikänsä on 92 vuotta, joten kovin pitkään veteraaneja ei enää keskuudessamme ole. Von Hertzenin mukaan sotaveteraanien suurin toive on saada asua kotona mahdollisimman pitkään.

-Varojen turvin tuetaan kotona asumista. Veteraaneille tarjotaan muun muassa ruoka- ja siivouspalveluja sekä jalkahoitoja. Kertokaa, että kerättävät varat jäävät tälle seudulle, von Hertzen ohjeisti varusmiehiä.

Parolan panssariprikaatin 14 varusmiestä kiersi keräämässä lahjoituksia Jokioisilla. Varusmiesten valvojana toiminut luutnantti Joonas Kilponen kertoo, että varusmiehelle keräys kuuluu osana kiinnioloviikonlopun virka-aputehtäviä.

-Kasarmilla voidaan puhua nuorten miesten viikonloppuasioista, mutta kun vanhempi henkilö alkaa puhutella heitä, kyllä siinä varusmiehen ilme vakavoituu. Ketään ei tarvitse käskyttää keräystehtäviin, Kilponen toteaa.

Jokioisilla asuu vielä 13 veteraanitunnuksen omaavaa miestä ja 10 naista. Jokioisten Sotaveteraanit ry:n hallituksen jäsen Pertti Järvinen sanoo, että niin kauan kuin yksikin veteraani on elossa, paikallisyhdistys tukee heitä.

Seitsemän yhdistyksen jäsentä lähti eilen kuljettamaan varusmiehiä Jokioisten alueella. Kuljetustoimintaan palattiin yli 20 vuoden tauon jälkeen, kun Kanta-Hämeen Sotaveteraaniyhdistys lakkautti joululehden, jonka mainostulot olivat paikallisyhdistyksen tärkeä tulonlähde.

-Mietimme hallituksessa, millä kompensoimme tulonmenetystä ja päätimme osallistua tähän. Yritämme kiertää päivän aikana koko kunnan, mutta mitään keräystavoitteita emme ole asettaneet, Järvinen sanoo.

Von Hertzen arvioi pitkäaikaisella kokemuksella, että summa voisi nousta noin 1 500 euroon.FL