Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puistopatikointi piristää päivää ja vaalii terveyttä

Leppoisa syyssää sai noin 140 kuntoilijaa liikkeelle Forssan Seudun Sydänyhdistyksen perinteisen puistopatikoinnin merkeissä. Matkaan lähdettiin alkuverryttelyn kautta klo 9, mutta sydänyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Okslahden mukaan innokkaimmat olisivat halunneet startata rastilomakkeiden kera heti kahdeksan jälkeen, kun järjestäjät saapuivat paikalle.

Forssalaiset Aino-Maija Liimatta ja Seija Paunila tuntevat toisensa entuudestaan ja lenkkeilivät puistopatikoinnin kimpassa. Kaksikon mukaan lenkki sujui asioista jutustellen oikein hyvin, vaikka muutama rasteilla sijainnut kysymys oli kovinkin kinkkinen.

-Puhelimeen piti turvautua, jotta oikeat vastaukset löytyivät, Paunila myönsi.

Naiset eivät ehtineet alkujumpalle, mutta saivat hyvän lämmittelyn tultuaan torille pyörällä. Liimatta kertoo käyvänsä puistopatikoinnilla melkein joka vuosi.

-Muutenkin tulee lenkkeiltyä, hän kertoo.

Paunilan liikkuminen on monipuolista, ohjelmassa on muun muassa kuntosalia, joogaa ja tanssia.

Osallistujat olivat voittopuolisesti vanhempaa väkeä, mutta muutaman vuoden ikäisiä lapsiakin patikoimassa nähtiin. Okslahden mukaan osallistujamäärässä jäätiin tänä vuonna puistopatikoinnin historian alhaisimpaan lukuun.

Tämän vuoden patikoinnin teemana oli Sydän pitää liikunnasta. Jukka Okslahden mukaan yhdistys muistuttaa ihmisiä pulssin tunnustelun tärkeydestä.

-Se on vähän sellainen unohdettu kansantaito. Pulssin ranteesta mittaamalla tunnistaa, onko rytmihäiriö. Jos sydän lyö sellaiset 60-70 kertaa minuutissa, kaikki on hyvin. Mutta jos se hakkaa 120-200 välillä, silloin päällä flimmeri (eteisvärinä) ja riskitekijät tulevat esiin, Okslahti kertoo ja iloitsee samalla siitä, että nykyisillä verenpainemittareille pystyy kätevästi mittamaan pulssin.

Forssalaiset Rauha ja Raimo Pajala ovat osallistuneet patikointiin jokusen kerran. Osaan kysymyksistä piti vastailla summamutikassa, mutta tärkeämpää oli ulkoilu, jota pariskunta harrastaa päivittäin.

-Pulssin mittaaminen on tuttua puuhaa. Verenpainemittarilla sitä tulee mitattua usein, Raimo Pajala kertoo. FL