Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntaorganisaatiosta kuntalaisten yhteisöksi

Tammelan kunnanvaltuutetut aprikoivat nyt mikä on Tammelan kunnan rooli tulevaisuudessa.

Maaseutupolitiikan neuvoston erityisasiantuntija Ritva Pihlaja herätteli valtuutettuja miettimään mitkä ovat kunnan tehtävät maakunnan ja valtion rinnalla. Sulateltavaksi jäi sana kumppanuus.

-Entä miten julkinen sektori eli valtio, kunta ja uutena rakentuva maakunta pelaavat jatkossa yhteen? Mukaan kumppaniksi tulisi saada yhdistykset, yritykset, seurakunta, oppilaitokset, asukkaat ja kansalaiset. Hyvinvointiyhteiskunta ei enää säily vain julkisen sektorin voimin, Pihlaja huomautti.

Pihlajan mukaan järjestöt pelkäävät miten toiminta jatkossa onnistuu, kun totutut kuviot kuntien kanssa muuttuvat, ja suhdetta pitäisi rakentaa maakunnan kanssa.

-Tähän asti sillanrakentajia ovat olleet virkamiehet oman toimensa ohessa, Eu-hankeväki ja järjestöaktiivit. Kuka sitä työtä tekee jatkossa, Pihlaja herätteli.

Nykykunnat ovat Pihlajan mukaan olleet pääsääntöisesti luottamusmiesten, viranhaltijoiden ja työntekijöiden organisaatioita, jotka ovat vastanneet lakisääteisten palveluiden järjestämisestä.

Pihlaja neuvoo jatkossa asemoimaan näkökulman toisin.

-Kunnan tulisi myös olla ihmisten eli kuntalaisten yhteisö, jossa toimitaan tasavertaisina kumppaneina.

Kumppanuus rakentuu yhteisistä tavoitteista, luottamuksesta, vuorovaikutuksesta ja jaetusta vastuusta. Se antaa kaikille osapuolille lisäarvoa ja se vaatii oman pitkäjänteisen prosessinsa.

-Kumppanuus ei ole helppoa. Sitä ei solmita, vaan se rakentuu luottamuksen ja vuorovaikutuksen vahvistumisen kautta. Kunnissakin on pysyttävä tasavertaisuuteen ja vallan jakamiseen.

Se vaatii samalla tavalla osansa esimerkiksi kuntalaisilta tai järjestöiltä.

-Yhteisvastuuta. Kumppanuudessa ei odoteta, että joku tekee asioita puolestasi, vaan toimeen tartutaan vastavuoroisesti.

Valtuusto vahvisti kokouksessa kerrostalotontin kaupat. Kunta osti Mauri Heidenstrauchilta Matintien varresta 2057 neliötä 77000 eurolla.

Valtuusto hyväksyi myös samasta tontista esikauppakirjan Rakennusliike Laaksokunnas oy:n kanssa. Hinta on sama, mutta myyty ala hieman pienempi tievarausten vuoksi. FL