Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakentamisen käänne näkyy Parman tehtailla

Seinä- ja ontelolaattoja Forssassa valmistavan Parman tilauskanta on kohentunut 15-20 prosentilla viime vuoden syksystä. Parman toimitusjohtaja Hannu Tuukkala sanoo muutoksen olevan merkittävän ja parantavan merkittävästi myös yrityksen mahdollisuuksia tuloksen tekoon.

Tuukkala sanoo kysynnän kasvun keskittyvän kasvukeskuksiin. Pääkaupunkiseudun lisäksi rakentaminen vetää muuttoliikkeen myötä myös erityisesti Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa sekä Vaasassa.

Ontelolaattojen valmistuksessa Forssan tehdas on merkittävä toimittaja pääkaupunkiseudulle Parman Hyrylän tehtaan rinnalla. Hyrylän tehdas on Parman suurin ontelolaattavalmistaja.

Viime keväästä Parma on keskittänyt PARMArappaus-julkisivujen tuotannon kokonaan Forssaan.

Tuukkala oli eilen tehdaskierroksellaan Forssassa. Tehdaskierrokset järjestetään kaksi kertaa vuodessa, jolloin Tuukkala käy henkilökunnalle päivittämässä ajankohtaisia asioita. Niihin kuuluu myös työturvallisuuden parantaminen.

Seinäelementtien parissa Forssassa työskentelee noin 70 henkilöä ja ontelolaattojen parissa noin 30 henkilöä. Ontelolaattatehdas on kahdessa vuorossa ja seinäelementtitehdas käytännössä puolessatoista vuorossa, kun ensimmäiset työntekijät saapuvat töihin jo aamu neljäksi.

Parman Forssan tehdaspäällikkö Markus Suominen sanoo tehtaan tilauskannan ulottuvan jo vuodenvaihteeseen.

-Suomessa on palattu rakentamisessa terveelle tasolle, jossa vuodessa aloitetaan vähintään 30000 asunnon rakentaminen, Tuukkala sanoo.

Rakennusteollisuus RT:n viime kuun suhdannearviossa todettiin rakentamisen suhdannekäänteen toteutuvan aikaisemmin arvioitua jyrkempänä. RT:ssä arvioitiin rakentamiseen kertyvän kasvua tänä vuonna 6,5 prosenttia huhtikuussa tehdyn arvion 3,5 prosentin sijaan.

Helsingin seudun kauppakamarin tuoreessa arviossa pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen ennakoidaan nousevan ennätyslukemiin ensi ja sitä seuraavana vuonna.

Asuntotuotannon pitkäaikaiselle kasvulle pääkaupunkiseudulla on mahdollisuudet, mikäli kaavoituksessa asioita saadaan päätökseen. Heinäkuusta 2015 tämän vuoden kesäkuuhun Helsingin seudulla myönnettiin rakennuslupa yli 15000 asunnolle ja aloitettiin lähes 16000 asunnon rakentaminen. Viime vuonna pääkaupunkiseudulla valmistui kaikkiaan 11500 asuntoa.

-Määrät ovat vihdoin oikeansuuntaisia. Asumisen korkea hinta Helsingin seudulla on kasvun este. Alueen seudun elinkeinorakenne on palveluvaltainen, ja kiinnostus muuttaa alueelle työn perässä vähenee huomattavasti, jos asumiskustannukset syövät suurimman osan palkkatuloista. Pulaa on erityisesti kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen.

Pakarinen arvostelee sitä, että kunnissa ei ole vielä ymmärretty, että asuntojen riittävyys on pääkaupunkiseudun tulevaisuuden kannalta keskeisempiä ratkaistavia asioita. Pääkaupunkiseudun kunnista erityisesti Vantaa on kyennyt lisäämään asuntorakentamista alueellaan. FL