Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postikorttien kertomaa Miinan jäämistöstä

Talousneuvos ja Suomen ensimmäinen naispuolinen ministeri Miina Sillanpää (1866–1952) kävi aikalaistensa tavoin vilkasta kirjeenvaihtoa tuttaviensa kanssa. Helsingin Ensikoti ry on säilyttänyt Sillanpäältä jääneitä onnittelu- ja kiitostervehdyksiä. Osa kokoelmasta on nyt esillä Forssan Työväenyhdistys ry:n Postia Miinalle -postikorttinäyttelyssä Forssan työväentalolla.

Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Lepola kertoo, että näyttelyä suunniteltiin yhteistyössä Helsingin Ensikoti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Mannisen kanssa. Näyttelyn on koonnut Helsingin Ensikoti ry ja se kiertää tänä vuonna useilla paikkakunnilla.

-Halusimme olla mukana juhlavuodessa, kertoo Kaisa Lepola.

Miina Sillanpään syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kootussa näyttelyssä on esillä hänen saamiaan kortteja ja tervehdyksiä. Lisäksi mukana on Miina Sillanpään matkoilta ostamiaan kortteja, joita hän ei koskaan lähettänyt. Hän matkusti esimerkiksi Yhdysvaltoihin vuonna 1931 ja toi matkalta mukanaan useita kortteja.

Sillanpää oli kiinnostunut kaupunkisuunnittelusta, uusista keksinnöistä sekä hallinnosta. Moni korteista heijasteleekin näitä mielenkiinnon kohteita. Esimerkiksi Philadelphian kongressitalosta Miina osti kortin Yhdysvaltain itsenäistymisen ja vapauden symboli Liberty Bellistä. Hän keräsi kortteja myös Michiganin Fordin tehtaiden tuotantolinjoilta, jotka olivat silloin hyvin uudenaikaisia. Kortit ovat peräisin Helsingin ensikotiyhdistyksen arkistoista löytyneestä laatikosta, jossa oli noin neljäsataa postikorttia sekä onnittelu- ja kiitoslipukkeita. Laatikosta löytyi kortteja ajalta 1916–1950.

Miinan tuttavien matkoilta on useita kortteja. Esimerkiksi Nizzasta lähetetyssä kortissa Hedvig Gebhard lähettää terveisiä ”maailman kuuluisalta Välimeren rannikolta, missä luonto on suurenmoinen mutta ihmiset turhamaiset ja keinotekoiset”.

Esillä on myös useita joulu- ja pääsiäiskortteja. Vuoden 1942 pääsiäiskortissa Helmiltä Aunuksesta lukee: ”Monet terveiset täältä lumisesta, kylmästä ja muutenkin kummallisesta kylästä. Täällä menee päivä kerrallaan, kuten muuallakin maailmassa.”

Näyttelystä löytyy myös Helsingin ensikotiyhdistyksen painattama kortti, jossa oli 1940-luvun ihailijakorttien tapaan valokuva Miina Sillanpäästä ja hänen nimikirjoituksensa. Tästä kortista on tarjolla myös muutamia kopioita. Näyttely on auki perjantaihin 30.9. asti klo 17–20 ja sinne on vapaa pääsy. FL