Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuno Turhapurolta ei virta lopu

Uuno Turhapuro hyppää autosta ulos, nuuhkii hetken ympäristöä, kunnes huomaa kuvaajan ja toimittajan. Sen jälkeen Uuno hakee jostain parin sentin mittaisen kepin, tuo sen toimittajan jalkoihin, asettuu maahan, katsoo surumielisesti alta kulmien ja pitää hiljaista uikutusta.

Tyhmempikin tajuaa, että Uuno haluaa leikkiä. Ja jos leikki aloitetaan, sille ei tule koskaan loppua, mikäli Uuno saa päättää.

– Se voi hakea keppiä vaikka koko päivän. Kummipojan kanssa leikkivät 2-3 tuntia, ja Uuno olisi halunnut jatkaa, kertoo koiran omistaja Minna Kujanpää.

Samaa sitkeyttä Uunosta löytyy, kun ryhdytään tositoimiin. Uuno nappasi elämänsä ensimmäisistä vesipelastuksen SM-kisoista hopeaa täysillä pisteillä ja sijoittui kesällä tottelevaisuuskokeen eli tokon SM-kisoissa 15:nneksi.

Kummassakin lajissa koiran on oltava kuuliainen ja kyettävä yhteistyöhön ohjaajan kanssa. Myös kuntoa tarvitaan ja vesipelastuksessa koiran on oltava riittävän kokoinen, jotta se jaksaa kuljettaa vedessä esineitä, ihmisiä tai kokonaisia veneitä.

Vesipelastuksessa Uuno on hieman yli 20-kiloisena pienimpiä koiria. Laji on kehitetty landseereille ja newfoundlandinkoirille, jotka painavat yli 50 kiloa. Kuten ihmisurheilussakin, pienemmän yksilön on monessa lajissa oltava sitkeämpi pärjätäkseen isommilleen.

Uunon sitkeydestä kertoo se, että omistajansa mukaan se vaikka hukkuu ennen kuin jättää tehtävän kesken. Tai paimenkoirana pyörtyy ennen kuin jättää lampaat.

Uuno sai neljässä SM-kisojen tehtävässä kaikissa täydet pisteet, mutta hävisi ajan perusteella muutaman sekunnin ja kultamitalin. Kujanpää myöntää, että tappio hieman jurppii, vaikka VEPE on Uunolle sivulaji, enemmän hömpöttelyä. Siksi kaksikko aloittaa nyt nopeusuinnin harjoittelun. Kehitystä voi odottaa vielä tapahtuvan, sillä Uuno on harjoitellut vesipelastusta vasta kolme vuotta.

– Hienoa siellä oli olla mukana. Odotin tosin merta ja aallokkoa, mutta Kemissä olikin yli 20 astetta lämmintä, tehtävät suoritettiin altaassa aivan tyynessä säässä, Kujanpää kertoo.

Tositehtäviin, eli esimerkiksi ihmisen pelastamistehtävään Uuno ei vielä ole joutunut. Kujanpää ei epäile hetkeäkään, etteikö Uuno suorittaisi tehtävää, jos sellainen eteen tulisi.

– Kummipoika on roikkunut Uunon karvoissa tai pallossa, jonka Uuno ottaa suuhun. Kunhan Uuno vain pääsee uimaan, niin se raahaa pelastettavan maihin.

Vesipelastuskausi on jo ohi, joten Uuno keskittyy harjoittelemaan lähinnä kuivalla maalla. Ohjelmassa on vientejä, tokoa viikoittain ja tietysti lenkkeilyä eri välineillä, kuten pyörällä, potkupyörällä tai potkukelkalla. Pääasia, että Uuno pääsee liikkumaan.