Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muuv-päivä murskaa ennakkoluuloja

-Ääh… jotain tanssia. Tyttöjen juttuja, ei kiinnosta.

Siinä ehkä monen kuudesluokkalaisen pojan ajatus, kun kansallisbaletin ja Ballet Finlandin tanssijat aloittavat esityksensä koululla.

Kun ohjelma etenee ja lapset pääsevät ohjaajien avustuksella suunnittelemaan itse esityksensä koreografiaa, innostus kasvaa poikienkin keskuudessa.

Kun esitykset on nähty ja opettajat äänestävät poikien esityksen niukasti voittajaksi, riemu, ääni ja yläfemmat poikien ryhmässä ovat samaa tasoa, kuin salibandy- tai jääkiekkopelin voiton jälkeen.

-Tanssityöpajan tarkoituksena on näyttää, ettei baletti ole pelkkää varpaankärjillä sipsuttelua, vaan baletissa voi liikkua eri tavoin, kertoo kansallisoopperan ja -baletin tuotantokoordinaattori Sonja Lipponen.

Työpaja on kiertänyt jo yli sadassa koulussa ja monissa muissa tapahtumissa ympäri maan. Paja tarjoaa itseään kouluille, tai sitä voi pyytää koululle, kuten Heikan koulun 6. luokan opettaja Katja Ahti teki.

-Kävimme keväällä Mari Lampelan kanssa Turussa Liikkuva koulu -seminaarissa ja tämä mahdollisuus tuli siellä eteen. Halusimme sen heti, koska vastaavaa ei ole aiemmin ollut tarjolla, Ahti kertoo.

Hänen mukaansa tanssityöpaja sopii erinomaisesti uuteen opetussuunnitelmaan, koska siinä oppilaat pääsevät suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan.

-Olen niin ylpeä näistä pojista. Tiesin, että tytöt ovat heti mukana, mutta pojatkin lähtivät hienosti mukaan kun huomasivat, ettei tanssi ole mikään neitilaji. Tässä pääsee kokeilemaan omia rajojaan ja avoimesti uusia juttuja, Ahti kehuu.

Heikan Liikkuva koulu -vastaava arvioi, että tanssista eniten innostuvat ovat innostuneet muistakin lajeista, eikä tanssi aina mahdu heidän lajikirjoonsa, mutta antaa myönteisiä kokemuksia. Opettaja uskoo, että tanssi mahtuu jatkossa koulujen liikuntatunneille.

Tanssityöpaja on osa HundrED-hanketta, joka etsii 100 opetusinnovaatiota Suomesta ja 100 maailmalta. Sen missiona on auttaa maailman kouluja muuttumaan etsimällä innostavia innovaatioita ja auttaa niitä leviämään sekä maan sisällä että maan rajojen ulkopuolelle.

Sonja Lipposen mukaan paja haluaa tarjota tanssin keinoin elämyksiä ja onnistumisia, tehdä siitä kenties pysyvämpi harrastus lapsille ja nuorille.

-Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKESin tutkimus osoittaa, että paja on otettu tosi hyvin vastaan. Kansallisbaletin tarkoituksena on toteuttaa paikkakuntakohtainen tutkimus siitä, miten voisimme tukea tanssiharrastusta eri paikkakunnilla, Lipponen sanoo. FL