Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi keskuskeittiö maksaa 5,3 miljoonaa

Ateriapalveluiden seudullista kehittämistä kartoittanut suunnittelutoimisto Design Lime oy:n laaja selvitys esittää yhden uuden, noin 1000 neliömetrin suuruisen keskuskeittiön rakentamista pikaisesti.

Selvityksessä ei oteta suoraan kantaa uuden keskuskeittiön sijoittamiseen. Se voitaisiin sijoittaa esimerkiksi Forssaan suunnitellun monitoimikeskuksen yhteyteen Tölölle tai 10-tien varteen Tammelan teollisuusalueelle.

Forssan, Tammelan, Humppilan ja Ypäjän kouluja ja päiväkoteja sekä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymää palvelevan keskuskeittiön, jota hoitaisi Loimijoen Kuntapalvelut oy, hintalappu on vajaat 5,3 miljoonaa euroa.

Toiminnan jatkaminen nykyisissä tiloissa edellyttäisi kaikkiaan 5,8 miljoonan euron investointeja. Niin Forssassa kuin Tammelassakin nykyiset valmistuskeittiöt kaipaavat nopeaa kunnostamista. Humppilassa ja Ypäjällä investointitarve konkretisoituu viimeistään noin viiden vuoden kuluttua.

Selvityksen ulkopuolella on tietoisesti Jokioisten kunta, jossa Paanan koulussa on käytössä uusi laitoskeittiö.

Loimijoen Kuntapalveluiden toimitusjohtaja Soile Haavisto toivoo, että Forssa ja Tammela kykenisivät tekemään linjauksensa keskuskeittiön suhteen pikaisesti esimerkiksi ensi vuoden talousarvion laadinnan yhteydessä. Haaviston toiveena on se, että uusi keskuskeittiö voisi käynnistyä vuoden 2019 alussa.

Haaviston mukaan uusi keskuskeittiö ja tarvittavat jakelukeittiöt toimivat noin 25 henkeä vähemmällä työvoimalla kuin nykyisin. Tällä vastattaisiin alan nykyisten työntekijöiden eläkelöitymiseen lähivuosina. Loikusta, Tammelasta ja Humppilasta on eläkkeelle ruokahuollon piiristä on jäämässä noin puolet henkilöstöstä vuoteen 2025 mennessä. Ypäjällä vastaava luku on jopa yli 70 prosenttia.

Loikun kehitysjohtaja Tanja Kalliola sanoo selkeällä päätöksenteolla olevan kiire, koska nykyisiin keittiöihin ei haluta enää investoida.

Soile Haaviston mukaan uudessa keskuskeittiössä voitaisiin ruokahuolto järjestää huomattavasti pienemmällä työvoimalla kuin nykyisessä hajautetussa mallissa.

Haavisto pitää tärkeänä, että seutukunnalta löytyy tulevaisuudessa riittävän kokoinen ja kilpailukykyinen yksikkö seudullisten ateriapalveluiden tarpeisiin. Tämä pitäisi myös työpaikat seutukunnalla. Uuden keskuskeittiön myötä voidaan käyttöön ottaa myös uusia tuotantomenetelmiä. Lisäksi työolosuhteisiin ja ergonomiaan voitaisiin vaikuttaa uutta rakentamalla aivan eri tavalla kuin kunnostamalla vanhaa. Nykyisistä valmistuskeittiöistä uupuu mm. riittävä ilmastointi.

Haavisto korostaa sitä, että tehdyt laskelmat on tehty siltä pohjalta, että Loiku toimii toiminnassaan omakustannusperiaatteella ja tarkoitus on, että myös investointi olisi omakustannuspohjainen. Selvityksessä on varauduttu myös siihen, että sote-uudistuksen myötä soten ruokapalvelut jäisivät uuden keskuskeittiön ulkopuolelle. Selvityksen mukaan tuolloin ruoanvalmistus sopeutettaisiin kysyntään, jolloin osa tiloista jäisi vajaakäytölle. Uudessa keskuskeittiössä ruoanvalmistus olisi joka tapauksessa tehokkaampaa kuin nykyisin. FL