Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä asukkaille tapahtuu?

Maahanmuuttovirasto ilmoitti keskiviikkona, että Forssan vastaanottokeskus on yksi lähiaikoina lakkautettavista turvapaikanhakijoiden majoituspisteistä. Forssan keskuksen toiminta päättyy 31. maaliskuuta 2017.

Vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Pekka Nuutinen uskoo, ettei kukaan osaa puolta vuotta ennen yksikön lakkauttamista sanoa, mitä sen nykyisille asukkaille tapahtuu.

-Tilannetta käydään läpi eri toimijoiden kesken. Osa myönteisen päätöksen saaneista lehahtaa muualle, osa jää kuntaan ja etsii asuntoa joko itsenäisesti tai vastaanottokeskuksen avustuksella. Osa kielteisen päätöksen saaneista poistuu maasta joko heti tai myöhemmin, Nuutinen toteaa.

Forssan keskuksen tilanne elää seuraavan puolen vuodenkin aikana. Nuutisen mukaan on aikaista sanoa, millä tavalla yksikön tyhjennys toteutetaan.

-Pyritään siihen, ettei uusia turvapaikanhakijoita tuotaisi hirveästi lakkautettavaan yksikköön, jottei ihmisiä tarvitsisi siirrellä edestakaisin. Paras olisi, jos keskus tyhjenisi hiljalleen.

Forssa nousi hetkellisesti valtakunnalliseen tietoisuuteen vastaanottokeskuksen läheisyydessä käydyn kahakan ja sitä seuranneiden mielenosoitusten johdosta. Nuutinen sanoo, ettei kiristynyt ilmapiiri johtanut keskuksen lakkauttamiseen.

-Se ei ollut määräävä tekijä, vaan päätöksessä katsottiin kokonaisuutta. Emme anna signaalia, että kahakointi johtaisi lakkauttamiseen. Painostuksen alla päätöksiä ei tehdä, Nuutinen vakuuttaa.

SPR Hämeen piirin vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila pitää päätöstä tosi ikävänä sekä työntekijöiden että asiakkaiden kannalta. SPR on työllistänyt Forssassa 10 henkeä, joista suurin osa Jussilan mukaan on Forssan seudulta.

-Työntekijät ymmärtävät, ettei voida ylläpitää tyhjiä paikkoja. Hämeen piiristä ollaan lakkauttamassa viittä yksikköä. Käymme työntekijöiden osalta tilanteen läpi alkuvuodesta, päätämme toimenpiteistä ja käymme luultavasti yt-neuvottelut, Jussila sanoo.

Hänen mukaansa asiakkaille kerrotaan tai on jo kerrottu, että keskuksen toiminta jatkuu normaalisti vuodenvaihteeseen asti ja sen jälkeen siirtoja tehdään hallitusti. Heille on myös kerrottu, että jokaiselle löytyy majoituspaikka jatkossakin.

Jussila näkee, että majoituspaikoista voi olla pulaa vuodenvaihteen ympärillä, joten on mahdollista, että Forssaan siirretään vielä turvapaikanhakijoita muista yksiköistä.

-Toisinaan tilanteet vaativat, että asiakkaita joudutaan siirtämään useita kertoja. Yleensä he suhtautuvat asiaan hyvin ja tiedostavat, ettei vastaanottokeskus ole koti, vaan väliaikainen ratkaisu.

Forssaan on jo asettunut kolmisenkymmentä oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Jussila uskoo, että heidän kotoutumisensa onnistuu.

-Pienillä paikkakunnilla kotouttamispalvelut usein toimivat. Forssaan jää iso joukko innokkaita vapaaehtoisia, jotka toivottavasti jäävät näiden ihmisten ystäviksi ja auttavat kotoutumisessa. Yhteistyö Forssan kaupungin kanssa on ollut erinomaista, siksikin keskuksen lakkauttaminen harmittaa. FL