Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omalla koulutuksella oikeanlaisia osaajia

Autonasentaja Anssi Rajamäki ja sinkitsijä Teemu Merkkiniemi pääsivät uuden uran alkuun rekrytointikoulutuksen kautta.

Rajamäki oli vailla vakituista työpaikkaa, mutta päässyt tekemään oman ammattinsa töitä määräaikaisena. Merkkiniemellä sen sijaan oli vakituinen työ Jokioisten lankatehtaalla.

– Minusta alkoi tuntua siltä, että voisin vielä opetella jotain uutta. Olen ammatiltani kokki ja lankatehtaalla työskentelin muun muassa sinkitsijänä ja verkkomiehenä, Merkkiniemi kertoo.

Henkilöstöpalvelualan yritys haastatteli noin 60 kurssille pyrkinyttä ja toisen haastattelukierroksen teki yritys itse.

Hakijajoukosta valittiin kurssille yhdeksän. He osallistuivat runsaan kahden kuukauden opetus- ja työharjoittelujaksolle. Sen suorittaneille taattiin työpaikka FM-Hausin puuelementtitehtaalla Jokioisilla.

Rajamäki ja Merkkiniemi sanovat, että takuu vakituisesta työpaikasta sai sitoutumaan kurssiin.

– En usko, että muuten olisin lähtenyt kurssille tai koulunpenkille, Rajamäki miettii.

Noin puolet koulutuksesta oli teoriaa ja puolet työharjoittelua. Harjoittelujaksolla tutustuttiin kaikkiin tuotantovaiheisiin tehtaalla. Koulutuksen aikana kurssilaiset suorittivat myös työssä vaadittavia erilaisia lupakortteja.

– Niitä tarvitaan yllättävän monta. On muiden muassa trukkityö- ja tulityökorttia. Lisäksi ohjelmassa oli työturvallisuusasioita ja hätäensiapukurssi, he muistelevat.

– Työssä sitä kuitenkin on oppinut enemmän, mutta kurssi antoi hyvät pohjat, Merkkiniemi lisää.

Koulutuksen kautta palkkaaminen toi turvaa työnantajalle.

– Koulutuksen aikana oppii tuntemaan ja näkee osaamisen. Ei tarvitse ostaa niin sanotusti sikaa säkissä, Merkkiniemi lisää.

FM-Hausin toimitusjohtaja Juhani Sjöman kertoo, että koulutuskokemus oli yrityksen näkökulmasta hyvä.

– Puuelementtien tekeminen vaatii omaa osaamista eikä alan ammattilaisia löytynyt työmarkkinoilta. Meille räätälöitiin oma moniosaajakoulutus ja saimme sen kautta sopivaa ja meidän tekemisen tavat tuntevaa väkeä, Sjöman toteaa.

Yritys ja Hämeen työ- ja elinkeinotoimisto tilasivat räätälöidyn koulutuksen Faktialta. Osa rahoituksesta tuli te-keskukselta.

– Omaakin riihikuivaa siihen oli sijoitettava. Kokemus oli kuitenkin niin hyvä, että kurssin voisi uusiakin. Uusi kurssi olisi mahdollinen mikäli tiedossa olisi iso tilaus, ja siihen olisi aikaa varautua.

Uuden ammatin arki on jo asettunut. Kaksikko kiittelee kokeneempien työkavereiden pitkää pinnaa.

– Ei se helppoa tule, kun kerralla tulee kahdeksan uutta tyyppiä sisälle ja yrittää päästä työstä jyvälle, he miettivät.

Merkkiniemi ja Rajamäki arvostavat myös sitä, että uralla eteneminen on mahdollista, ja koulutuspolkujakin voi olla tarjolla.

– Palkka on alkupalkka, mutta kaipa se siitä kokemuksen kautta voi nousta.

Merkkiniemi sanoo viihtyneensä hyvin uudessa työssään, varsinkin kun ajan kuluessa otteisiin ja osaamiseen on saanut lisää varmuutta.

– En minäkään niihin autohommiin kaipaa. Autoja voi korjailla harrastuksenaankin, Rajamäki vahvistaa. FL Pulaa ja ylitarjontaa Kanta- ja Päijät-Hämeen ammattibarometrin mukaan pula-ammattien määrä on kasvanut maaliskuusta syyskuuhun. Reilussa 28 ammatissa arvioitiin olevan pulaa hakijoista, kun keväällä ammatteja oli 23. Ylitarjonta-ammattien määrä oli pienessä laskussa Hämeessä. Sitä arvioitiin olevan 39 ammatissa, kun maaliskuussa niitä oli 46.Pula painottuu edelleen sosiaali-, terveys- ja opetusalalle, mutta listalla on aiempaa enemmän rakentamisen ja teollisuuden ammatteja.Ylitarjontaa on Hämeessä eniten yleissihteereistä, mainonnan ja markkinoinnin asiantuntijoista, johdon sihteereistä ja osastosihteereistä, graafisista ja multimediasuunnittelijoista, koulunkäyntiavustajista sekä käytön tukihenkilöistä.Barometri arvioi reilun 200 ammatin kehitysnäkymiä, työvoiman saatavuusnäkymiä sekä alueellista tilannetta seuraavan puolen vuoden aikana.