Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohjaamolla autettiin nuoria työelämään

Katariina Murtolahti oli Ohjaamon rekrytointitapahtumassa mukana osana sosionomin ammattikorkeakouluopintojensa työharjoittelua, mutta odotti myös mielenkiinnolla asiantuntijavierailuja ja niiden jälkeen alkavaa pikarekrytointia. Silloin kutakin hakijaa haastatellaan vain pari minuuttia.

– En ole ikinä nähnyt pikarekrytointia, joten se kiinnostaa.

Hänen työharjoittelunsa päättyy pian ja samalla opinnot. Tulevaisuus sosionomiksi valmistumisen jälkeen on vielä avoin.

– Suuntauduin opinnoissani aikuissosiaalityöhön ja lastensuojeluun. Tänne tulin harjoitteluun, koska täällä tehdään monenlaista työtä nuorten kanssa, Katariina kertoo.

Murtolahden suunnitelmissa on ehkä vielä lisäopintoja. Hän harkitsee hakemista yliopistoon. Vielä hän ei ole aivan varma.

– Haluaisin kyllä löytää osa-aikaisen työpaikan, Katariina toteaa.

Hän arvelee voivansa tehdä tiiviisti töitä mahdollisten jatko-opintojen alkuun saakka ja sen jälkeen osa-aikaisesti opintojen ohessa.

Katariina Murtolahti haluaa työskennellä nuorten tai perheiden kanssa.

– Hyvinvointikuntayhtymällä olikin juuri ilmoitus vapaasta lastensuojelun sosiaaliohjaajan paikasta, hän hymyilee.

Palvelukehittäjä Irina Kujanpää kertoo, että työelämä muuttuu nyt jatkuvasti.

– Nuorten rekrytointitapahtuman tarkoituksena onkin kertoa, miten muuttuvaan työelämään vastataan. Työhän ei enää ole sellaista kuin ennen, että ollaan töissä kahdeksasta neljään.

Kujanpää arvelee, että yhä enemmän työtä tehdään useissa yrityksissä ja erilaisilla työajoilla ja sopimuksilla. Tyypilliset virkatyösuhteet vähenevät ja yhä useampien työelämä koostuu monesta eri osasta. Myös määräaikaiset työpaikat ovat jo enemmän normi kuin poikkeus.

Ohjaamon projektipäällikkö Jukka Lidman toteaa, että Forssassa on myös korkea nuorisotyöttömyys.

– Alle 30-vuotiaista nuorista työttömänä on noin 300.

Rekrytointitapahtuman yhtenä tavoitteena oli yhteistyö eri rekrytointitahojen kanssa.

– Tämä on myös nuorille mahdollisuus päästä tekemään vaikutus useaan yritykseen kerralla, kertoo Irina Kujanpää.

Ohjaamon järjestämään tapahtumaan osallistui neljä eri rekrytointiyritystä.

Yritykset kertoivat, kuinka nuori voi tehdä vaikutuksen työnhaussa. Irina Kujanpään jututtamana keskusteltiin esimerkiksi siitä, millainen vaikutus CV:llä on ja miten pääsee haastatteluun, jos työkokemusta ei vielä ole.

– Paneelikeskustelussa tuli hyvin esiin, että nuoretkin pääsevät kyllä töihin, jos osoittavat, että ovat valmiita ottamaan vastaan kaikenlaisia työpaikkoja – myös niitä lyhyitä, yhdenkin päivän työsuhteita, sanoo Irina Kujanpää.

Nuoria oli tapahtumassa paljon.

– Paneelikeskustelua seurasi noin parikymmentä nuorta. Pikarekrytointiin tuli nuoria kolmisenkymmentä, Kujanpää arvioi.

Pikarekrytointitilaisuuteen nuoria työnhakijoita haastattelemaan tulivat rekrytointiyritykset Go On, Selekta ja VMP sekä JobPari. Haastatteluiden aikana loput nuoret odottivat huoneen ulkopuolella, jotta parin minuutin juttutuokioon saatiin rauhallinen tunnelma. Osa hakijoista teki Ohjaamon työntekijöiden avustuksella samalla CV:n haastattelua varten. FL