Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leveämpää latua liikuntakeskukselle

Tammelan kohentaa parhaillaan tulevia lumia silmällä pitäen liikuntakeskuksen ympäristöä hiihtäjiä varten.

Alueen kahta lyhintä hiihtolenkkiä levennetään ja niiden valot muutetaan niiden varrella led-valoiksi. Pururadan ympäristöön tehdään mies huoltotie, mikä mahdollistaa tykkilumen tai purun jouhevamman ajon reitille.

Tammelan kunnan liikuntakoordinaattori Petri Takala kertoo, että nykyinen valaistus on tullut tiensä päähän ja se on syytä uusia. Maahan vedetään kaapelit ja uudet tolpat led-valoja varten.

-Hiihtoreittejä levennetään, mikä helpottaa kilpailuissakin ohittamista. Ainahan se on parempi, mitä leveämmät ladut ovat. Jos sattuisi tulemaan luonnonlunta, se ei jäisi puihin, vaan saattaisi avittaa lenkin lumettamisessa, Takala kertoo.

Liikuntakeskuksen ympäristön metsää harvennetaan parhaillaan. Hiihtolenkkien väliin on rakenteilla yhdeksän lisäväylää frisbeegolf-kentälle. Näin liikuntakeskuksen radasta on tulossa täysimittainen kenttä. Takalan mukaan kenttä on tarkoitus saada toimintakuntoon syksyn aikana ja sitä voi säiden salliessa käyttää pitkälle loppuvuoteen.

Takala on laittamassa valtionavustushakemusta vetämään keinonurmikentän rakentamista varten. Jos avustus myönnetään ja kunnanvaltuusto hyväksyy kentän ensi vuoden investointikohteisiin, keinonurmi valmistuu jo ensi kesänä. Tällä hetkellä jalkapalloa pystyy pelaamaan hiekkatekonurmikentällä, joka on niin pieni, ettei kelpaa isoimpien junioreiden käyttöön.

-Kaikki uudistukset tehdään palvelemaan ennen kaikkea kuntalaisia ja koululaisia. Varaudumme siihen, että keskustaan on mahdollisesti tulossa kouluverkkouudistuksen myötä noin sata oppilasta lisää.

-Aloite keinonurmikentän rakentamiseen tuli Tammelan Ryskeeltä. Toivottua nurmikenttää pohjavesialueelle ei voida rakentaa, Takala sanoo.

Keinonurmikentän kustannusarvio on noin 300000 euroa, josta valtionosuutta olisi kolmannes. Takalan mukaan keinonurmi ei tulisi pelkästään jalkapalloilijoiden käyttöön, vaan sitä voisivat hyödyntää esimerkiksi pesäpalloilijat ja yleisurheilijat. Kentällä voi myös leikkiä.

Jos 6000 neliömetrin kokoiseksi suunniteltu keinonurmi rakennetaan, se tietää muutoksia hiihtäjille ja yleisurheilun heittolajeille. Heittolajit siirtyvät Takalan mukaan yläkentälle. Aluetta uudistetaan niin, että esimerkiksi keihästä pystyisi heittämään 70 metriä.

Myös hiihtokilpailuiden lähtö- ja maalipaikka siirtyisi yläkentälle, koska keinonurmikenttä pitää aidata, eikä siellä voi ajella traktorilla.

-Latuverkostoon on jo tehty muutossuunnitelmia. Näen tämän uutena mahdollisuutena hiihdolle, kun puitteet paranevat. Tuleva talvi mennään nykyisillä järjestelyillä. Tarkoituksena on, että Tammelan liikuntakeskus olisi kaikille avoin seudun ykköshiihtostadion, Tammelan vastine Vesihelmelle ja Forssan jäähallille, Takala toteaa.

Tammelan Ryske kirjelmöi vapaa-aikalautakunnalle ja toivoi kuntaan uutta jalkapallokenttää. Ryskeen jalkapallojaoston puheenjohtaja Heidi Kämi kertoo, että seuran jalkapalloharrastajien määrä on kasvanut yli sataan ja ensi kaudelle seura saa kokoon 6-7 joukkuetta.

-Pienimmät juniorit ovat harjoitelleet ja pelanneet liikuntakeskuksen hiekkatekonurmella, isommat ovat toimineet Forssassa tai Eerikkilässä. Uusi kenttä mahdollistaisi talvikuukausia lukuun ottamatta toiminnan keskittämisen liikuntakeskukselle, Kämi kertoo.

Ryskeen hiihtojaoston puheenjohtaja Teemu Salminen iloitsee kunnan suunnittelemista uudistuksista. Salmisen mukaan valojen uusiminen lisää turvallisuutta hiihtolenkeillä.

-Latujen leventäminen ja lähtö- sekä maalipaikan siirtäminen yläkentälle mahdollistavat isompienkin kisojen järjestämisen jopa massalähdöllä. Nykyisen lähtöpaikan jälkeen tulee aika nopeasti pullonkaula ja ennen maalia on iso mäki, joka on etenkin pienemmille hiihtäjille aika vaativa, Salminen näkee.

Hän kertoo kuulleensa hiihtoihmisiltä vain kehuja uudistuksesta. Salminen pohtii, voisiko keinonurmikentän ympärille tehdä hiihtoladun. Se palvelisi esimerkiksi syysloman jälkeen aloittavaa hiihtokoulua.

-Juoksuradalla on nyt tiilimurske, joka ei ole tätä päivää. Laji on Tammelassa kasvussa, ja tartania on toivottu, Salminen vinkkaa.

Liikuntakoordinaattori Takala sanoo, että tartan on kunnan investointisuunnitelmassa vuodelle 2018. FL