Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaivosyhtiöt malmien perässä

Ruotsalaisen Scandian Metals ab:n Suomen sivuliike on kiinnostunut Forssan seudulla kullasta ja litiumista sekä volframista, joita arvioidaan aiempien tutkimusten perusteella esiintyvän alueella. Litium ja volframi kuuluvat ns. hi-tech-metalleihin, jotka ovat välttämättömiä kehittyneiden maiden talouden kasvulle.

Yhtiö tutkii alueen geologiaa varausaikana, joka päättyy jo huhtikuun lopussa ensi vuonna.

– Varausaika käytetään sen selvittämiseen, mille tarkemmille alueille lopulta haetaan malminetsintälupa. Siinäpä on yhtiöllä kova tehtävä. Tehtävä on hyvin vaativa, toteaa yhteyshenkilö, geologi Markku Iljina, joka konsultoi Scandian Metalsia. Ruotsalaisen emoyhtiön omistaa puolestaan australialainen kaivosyhtiö Avalon Minerals ltd.

Scandian Metals on tehnyt kairausnäytteenottoa yhteistyösopimuksen kautta Tammela Minerals oy:n alueella. Tammela Minerals on kanadalaisperäisen Nortec Minerals Corporationin tytäryhtiö, jolla on Torronsuon lähellä valtauksia.

Varaus oikeuttaa lähinnä jokamiehenoikeudella tehtävään tutkimukseen eli maastossa kävelyyn, kallioiden silmämääräiseen tutkimukseen ja vasaranäytteenottoon. Varaus sallii myös geofysikaalisen mittauksen, joka tapahtuu miehen kannettavin välinein. Tutkimus on juuri alkamassa. Yhtiö on tehnyt maastokartoitusta heinäkuun puolivälistä lähtien.

Varaaja on ilmoittanut olevansa valmis jättämään malminetsintälupahakemuksen tarkemmin tutkittaville alueille kuuden kuukauden sisällä.

Someron ja Tammelan kulmien litium kiinnostaa muitakin malmiyhtiöitä. Finnkallio oy varasi viime kesänä Tammelan Torron ja Someron keskustan väliltä 60 neliökilometrin alueen selvityksiä varten. Varaus päättyy toukokuussa 2018. Varaajan suunnitelmissa on myös kallioperäkartoitusta sekä mielenkiintoisimmille kohteille kallioperäkairauksia.

Finnkallio oy aikoo hakea varaamalleen alueelleen malminetsintälupaa ennen varauksen raukeamista.

Geologian tutkimuskeskus on paikantanut Etelä-Tammelassa lupaavan litium-esiintymän Kietyönmäki, joka kuuluu Tammela Mineralsin valtausalueeseen. GTK:n havainnot viittaavat siihen, että kysyttyä akkumineraalia litiumia voi löytyä muualtakin alueelta. Someron Satulinmäessä on tutkittu kultaesiintymää.

Varsinaiset malminetsintäalueet ovat selvästi alustavien tutkimusten varausalueita rajatumpia.

– Malminetsintä on huomattavasti kalliimpaa. Siellä tehdään kohdennetumpaa tutkimusta, Markku Iljina toteaa.

Vaikka malminetsintä tuottaisi hyvät tulokset, tie kaivoksen perustamiseen on pitkä, mutkikas ja kivikkoinen.

– Ei ole mitään takeita, että yksikään näistä esiintymistä on taloudellisesti kannattava.

Varaus antaa yksinomaan etuoikeuden malminetsintälupaan. Jokaisella on toisenkin alueella oikeus tehdä geologisia mittauksia ja havaintoja sekä ottaa vähäisiä kivinäytteitä, kunhan ei aiheuta vahinkoa tai isompaa haittaa tai häiriötä. Varaus ei vielä oikeuta malminetsintään, kaivamiseen eikä louhimiseen. Se ei myöskään rajoita maanomistajien oikeuksia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin varauspäätökseen voi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. FL