Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viksbergin kartanolle uusi elämä

Viisi forssalaista yhdistystä on päättänyt pelastaa entisen Viksbergin kartanon talousrakennuksen. Rakennus on tiettävästi tehty joskus 1700–1800-lukujen vaihteessa ja saattaa olla jopa Forssan vanhin pystyssä oleva rakennus.

Talousrakennus on vaurioitunut pahasti tulipalossa. Kukaan ei ole nähnyt tarvetta kunnostaa rakennusta, joten se on jäänyt rapistumaan. Kattoa ei käytännössä enää ole ollenkaan ja seinät on tuhrittu graffiteilla. Forssan kaupunki on päättänyt purkaa rakennuksen, ellei kukaan vuokraa kiinteistöä tämän vuoden aikana.

Purku-uhka sai Forssan kaupunginarkkitehdin ja paikalliset yhdistyksen heräämään. Ehkä Forssan vanhimpiin kuuluvalla rakennuksella on sittenkin joku arvo. Wiksbergin kartanon palstaviljely -yhdistys perustettiin vauhdilla. Kolmen viikon aikana pidettiin kolme kokousta, joissa päätettiin, että aluksi rakennuksesta korjataan katto ely-keskuksen tuella.

Sen jälkeen noin hehtaarin kokoiselle pihamaalle perustetaan palstaviljelyyn sopiva alue. Halukkaat voivat vuokrata alueelta itselleen viljelypalstan. Yhdistys on kaavaillut, että alueelle perustetaan noin 30 viljeltävää palstaa. Vuosien saatossa yhdistys kehittää aluetta entisestään. Jäsenet haaveilevat, että rakennukseen voitaisiin entisöidä kokoustilat ja rakentaa kesäkahvila. Kahvilan terassilla voisivat tavata sekä viljelijät että muut kahvilan asiakkaat. Sadonkorjuun aikaan rakennuksessa voitaisiin pitää vaikka tanssit.

Jotta rakennus saadaan näin hyvään kuosiin, tarvitaan paljon työtunteja, kunnallistekniikkaa ja tietysti rahaa. Yhdistys suunnittelee hakevansa vuosien saatossa remonttirahaa ainakin Museovirastolta, EU:lta ja Forssan kaupungilta.

Työt tehtäisiin pääosin talkoilla. Yhdistyksen puuhamiehenä hääräilee Marko Varalahi, jolla on runsaasti kokemusta vanhojen rakennusten kunnostamisesta.

Yhdistyksellä on tavoitteena myös ostaa kiinteistö.

-Pidämme huolen, että jo vuokrasopimuksessa mainitaan, että meillä on kiinteistöön etuosto-oikeus, tuoreen yhdistyksen puheenjohtaja Ilppo Aaltonen sanoo. Näin yhdistys varmistaa, ettei kovalla talkootyöllä remontoitua rakennusta nappaa joku muu. Viksbergin kartanon pelastaminen on Forssan historian kannalta merkittävä teko. Yleensä Forssassa tavataan ajatella, että kaupungin historia alkaa siitä, kun Alex Wilhem Wahren muutti paikkakunnalle. Viksbergin kartanon historia ulottuu kuitenkin Wahreniakin pidemmälle.

Kartanon päärakennus paloi 1970-luvulla, ja ainoa muisto kartanon olemassaolosta on tällä hetkellä vanha talousrakennus.

Wiksbergin kartanon palstaviljely -yhdistyksen tavoitteena on saada talousrakennuksen katto kuntoon vielä tämän vuoden puolella.

Kunnostetusta rakennuksesta tulee ainakin aluksi kylmä varasto palstaviljelijöiden työkaluille. Jos kaikki menee suunnitellusti, palstaviljely päästään aloittamaan jo ensi keväänä. FL Wiksbergin kartanon palstaviljely ry Perustettu suojelemaan Viksbergin kartanon vanhaa talousrakennusta, joka on yksi Forssan vanhimmista.Tarkoituksena myös aloittaa palstaviljely kartanon alueella.Yhdistyksen on perustanut viisi paikallista yhdistystä: Forssa eläväksi ja kauniiksi, Mäkilammin ryhmäpuutarhayhdistys sekä Viksbergin, Tölön ja Paavolan omakotiyhdistykset.Lisää yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä toivotaan mukaan toimintaan.Tavoitteena on, että kartanon talousrakennuksen katto saadaan kunnostettua vielä tänä vuonna.Palstaviljely on tavoitteena aloittaa ensi keväänä.Kuka tahansa voi vuokrata itselleen palstan ja kasvattaa siinä omaa hyötypuutarhaa.