Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnelmat heittivät hetkessä häränpyllyä

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja ja Tammelan kunnanvaltuutettu Matti Lintukorpi kuvailisi lähtijöitä paitsi poliittiseksi eliitiksi myös luopioiksi, juudaksiksi.

-Odotettavissa oli, että jokunen ehkä lähtee puolueesta ja loikkaa, muttei sentään tässä mittakaavassa.

-En olisi ikinä uskonut näkeväni sitä päivää, kun Soini lähtee perussuomalaisista.

Halla-ahoa äänestänyt Lintukorpi arvioi hajoamisen todistaneen, että perussuomalaisissa on todella ollut kahta porukkaa. Hämeen piirissä ei ole hänen mielestään ilmennyt joukkopakoa soinilaisiin.

-Näen perussuomalaisten tulevaisuuden ihan yhtä valoisana kuin tähänkin saakka. Meillä on uusi puheenjohtaja, joka valittiin demokraattisesti viime viikonloppuna. Se ei näköjään kaikille kelpaa. Jos herne menee niin syvälle nenään, että se aiheuttaa lähdön puolueesta, ei siinä mitään. Se on jokaisen oma asia.

Oppositio on Lintukorven mukaan hyvä paikka kasvattaa puolueen kannatusta. Soini teki hänestä liikaa kompromisseja jäsenistön kannalta.

Forssan kaupunginvaltuutettu Sami Mattila arvioi, ettei koko prosessi mennyt taiteen sääntöjen mukaan.

-Lopputulos on aikamoinen.

Uudistusta kaivannut Mattila äänesti Halla-ahoa eikä arvosta salaa taustalla tehtyä sopimusta siltä varalta, että ”väärä henkilö valitaan”. Puoluekokous eteni sääntöjen mukaisesti.

-Kyllä se hillotolppa houkutti ilmeisesti aika paljon näitä ministereitä, mutta en olisi ikinä uskonut, että se noin pitkälle menee. Ei jäänyt hyvää makua.

-Korostan, että ne ovat niin eri tason asioita, joita tehdään tuolla pääkallonpaikalla kuin kuntatasolla Forssassa tai ympäristökunnissa… Pyrimme tekemään oman työmme ihan rauhassa valtuustoissa ja lautakunnissa niin hyvin kuin osaamme.

Kaupunginvaltuutettu Pia Kuparinen myöntää pettyneensä jälkinäytökseen.

-Kutsuisin lähteneitä loikkaajiksi enkä koe minkäänlaista sympatiaa heitä kohtaan. Itse seison Jussi Halla-ahon, uuden puheenjohtajan, takana sataprosenttisesti.

Forssan seudun perussuomalaiset valtuutetut edustavat puoluetta äänestäjien antaman mandaatin mukaisesti ja toimivat perussuomalaisten nimissä.

-Samat asiat ovat meille tärkeitä ja pysymme perussuomalaisina edelleen, Kuparinen sanoo.

Forssan seudun perussuomalaisten hallituksen puheenjohtaja Jari Kantelus vahvistaa, että yhdistyksen jäsenet ovat pysymässä puolueessa tällä haavaa mukana.

-Seuraamme tilannetta, ettei tehdä hätiköityjä päätöksiä. Osa ei anna puoluejohdolle ihan varauksetonta suosiota niin kuin ei loikkareillekaan. On demokraattisesti valittu puolueen johto, annetaan heille mahdollisuus toimia. Katsotaan sitten, mikä tulos on.

Kaupunginvaltuutettu ja tuleva kaupunginhallituksen jäsen Matti Luostarinen ei yllättynyt perussuomalaisten hajaannuksesta, kun sitä katsoo tutkijana historiallisen viitekehityksen kautta.

-20 vuoden välein tapahtuu aina tällaista keinumista.

Hän oli pikkupoikana jo mukana Pientalonpoikien puolueen – tulevan SMP:n – perustamiskokouksessa 1959 runonlausujana.

Luostarinen kuvaa yhteiskuntatieteilijänä ja osittain harrastuksena seuraavansa sisältäpäin, mitä puoluekentällä tapahtuu tänään. Hän ihmettelee pääministeri Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Orpon (kok.) puheita siitä, että perussuomalaisten arvot olisivat muka muuttuneet kahdessa päivässä.

-Asenteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti, mutta ei arvot.

Virheeksi hän kuvaa myös puoluekokouksessa ilmennyttä voittajien pilkkaa Soinista ja vennamolaisista, joka osaltaan johti katkeruuteen ja välirikkoon. Radikaali siipi ei jättänyt häviäjille murustakaan.

Jokioisten kunnanvaltuutettu Petri Into (sit./ps.) ei usko, että hajaannus vaikuttaa nyt mitenkään kuntapolitiikkaan.

-Täytyy rauhassa katsoa.

Lintukorpi, Mattila, Kuparinen ja Luostarinen ottivat osaa Jyväskylän puoluekokoukseen. FL