Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maalauksellisia rantanäkymiä

Paperilla on hiilellä piirretty kannu. Sitä reunustavat pehmeät varjot. Väriä ei saa pehmentää sormin; nyt harjoitellaan piirtämään niin kevyesti, että ei tarvitse. Forssalainen kuvataideharrastaja Ulla Viljanen kertoo, että kiinnostui kurssista, koska ei ole aiemmin harrastanut maisemien maalaamista. Monia muita taiteen tekemisen tapoja hän onkin jo kokeillut.

-Olen opiskellut kuvataiteita opistossa ja harrastanut oikeastaan koko ikäni, Viljanen kertoo.

Tätä ennen hän oli metalligrafiikkakurssilla, jossa kuvia syövytettiin hapolla työpajalla. Sekin oli hänestä kiinnostavaa.

Maisemamaalauksesta tuli kesäkurssin alussa heti oivalluksia.

-Nyt osaan katsoa, että kauempana kuvassa pitää olla vaaleampia värejä, ja että värit ovat kauempana sinisävyisempiä. Letkulainen Paula Moisander hahmottelee saman kannun varjoja toisella puolen pöytää. Hänkin on harrastanut maalaamista kauan, ja maalaa esimerkiksi akvarelleilla sekä öljy- ja akryyliväreillä.

-Meillä on kylällä oma taiteilijaryhmäkin, Letkun Rembrandtit. Meitä on sellainen tusina kyläläisiä, kesäasukkaita ja vakituisia, jotka maalaamme epäsäännöllisen säännöllisesti toistemme pihoissa, talvisaikaan koululla.

Ryhmä on toiminut kymmenisen vuotta eikä sillä ole ohjaajaa.

Viime vuosina hän on harrastanut yhä enemmän kalligrafiaa. Kalligrafiaharrastuksen hän aloitti muutettuaan Forssan seudulle, kun sopiva kurssi tuli eteen.

Moisanderin ei tarvinnut maisemamaalauskurssille osallistumista edes miettiä.

-Minusta on loistoidea, että kunta tarjosi mahdollisuuden tällaiseen kurssiin.

Hän toivoo, että taidekursseja järjestetään lisääkin.

-Tulen kaikille kursseille, nyt kun olen eläkkeellä. Ryhmä siirtyy rantaan. Vanhan puun luona istuksii espoolainen Harri Perhonen , jolla on kesämökki Tammelassa. Hän luonnostelee aurinkoista järvenselkää reunustavaa rantaviivaa.

-Olen harrastanut elävän mallin piirtämistä muutaman vuoden. Käyn kurssilla Espoossa kerran viikossa talvisin. Täällä haluan opetella eri tekniikoita, joita voin sitten käyttää jatkossa, Perhonen kertoo.

Eri maalaustapoja kokeillut mies toteaa huomanneensa, että öljyvärimaalaus ja akryylimaalaus vaativat erilaista tekniikkaa.

-Myös vesiväriä olen kokeillut ja todennut, että se näyttää helpolta, mutta on todella vaikeaa, hän huokaisee.

Vaikka Perhonen on maisemamaalauskurssilla, hänen lempikohteensa taitaa silti olla ihminen.

-Ihmisen piirtäminen on vaikeaa, mutta kun siitä on pikkuisen päässyt jyvälle, sitä on kivaa tehdä.

Kymmenen vuotta kuvataideharrastusta on tuonut näkemystä omaan tekemiseen. -Esimerkiksi croquis-piirtämisessä pitää oppia hyväksymään, ettei siitä tule muotokuvaa vaan figuuri. Ei ole oikotietä onneen, vaan pitää harjoitella kärsivällisesti. Sehän tulee vain harjoittelemalla. Mutta kun rupeaa tekemään, aika häviää. Tämän parissa on myös todella hyvä rentoutua, Perhonen hymyilee. FL