Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koivistonlammissa tutkitaan mahdollista levää - uimakoululaiset joutuivat kuivaharjoittelemaan

Humppilan keskustassa sijaitseva Koivistonlammi joutui terveystarkastajan kohteeksi maanantaina, kun veden pinnassa havaittiin levää muistuttavia hiukkasia.

Lammen vesi oli vihertävää ja pinnalla kellui pieniä vihertäviä hippusia, jotka muistuttavat ulkonäöltään siitepölyhiukkasia.

Terveystarkastaja Anu Vähämäki kävi tarkastamassa veden laadun maanantaina iltapäivällä, muttei vielä uskaltanut sanoa, onko kyseessä levä vai vain esimerkiksi siitepölyä.

Vähämäki teki lammella pullotestin, jonka avulla voidaan arvioida levän ilmenemistä uimavedessä.

-Vedessä olleesta aineesta pieni osa nousi pullossa vedenpintaan, joka saattaa viitata sinilevään, mutta tätä on todella vaikea sanoa varmaksi. Sinilevän voi varmuudella tunnistaa ainoastaan mikroskooppitutkimuksella. Veden värjäytymiin tulee aina suhtautua asianmukaisella varovaisuudella, Vähämäki arvioi.

Vähämäki käy vielä tiistai-aamuna tarkistamassa veden kunnon uudelleen.

-Lammen kunto on käyty viimeksi tarkistamassa 20. kesäkuuta, mutta niitä tuloksia emme ole vielä saaneet, Vähämäki lisäsi.

20. päivä tehdyssä tutkimuksessa ei kuitenkaan tarkastettu sinilevän mahdollisuutta kuin silmämääräisesti.

Aiemmin keväällä suoritetut kokeet ovat olleet niin sanotusti puhtaita eikä kolean sään vuoksi levän kukinnalle ole ollut edes kunnolla mahdollisuuksia.

Noin kolmen hehtaarin kokoinen Koivistonlammi ei ole aiempina vuosina juurikaan kärsinyt levästä.

-Joitakin epäilyjä on aikaisemmin ollut ja joskus muistaakseni myös rannalla on varoituslappuja esiintynyt, Vähämäki muisteli.

Vähämäki muistuttaa kuntalaisia tarkastamaan ajankohtaiset levätiedotteet internetistä. Hän ohjeistaa, että mikäli joku epäilee uimavedessä esiintyvän sinilevää, tulisi uimista välttää leväkukinnan aikana. Lisäksi on hyvä muistaa peseytyä aina kunnolla uinnin jälkeen.

-Meidän nettisivuilta löytyy varoitukset, jos on jotain varoitettavaa, Vähämäki kertoi.

Humppilan kunnan järjestämän uimakoulun avaus jouduttiin siirtämään päiväkodin pihaan, sillä lapsia ei haluttu päästää mahdollisesti terveydelle haitalliseen veteen.

Uimakouluista vastaava nuoriso-ohjaaja Sofia Vuorinen ei muista koskaan joutuneensa uimakoulun kanssa ”evakkoon” Koivistonlammista.

-Ei ole tällaista ennen ollut, mutta kun luonnon armoilla ollaan niin näin voi joskus käydä. Parempi myös niin, että tilanne huomataan ajoissa, ettei kellekään tule mitään oireita, Vuorinen sanoi.

Uimakouluryhmät, jotka koostuvat alle kouluikäisistä sekä kouluikäisistä, kokeilevat onneaan uudestaan tiistaina.

-Kyllä me veteen mennään, jos lupa aamulla tulee, Oksanen lupasi.

Alle kouluikäisten ryhmässä ilmapiiri pysyi kuitenkin positiivisena, vaikkei uimaan tällä kertaa päässytkään.

-Olin jo aiemmin kesällä Forssassa uimakoulussa, niin ei tämä haittaa ollenkaan, uimakoululainen Siiri Viitasaari totesi leikkien keskeltä. FL