Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssan seutu pukeutuu taiteeseen

Taide ja kulttuuri valtaavat Forssan seudun elokuun lopussa, kun kulttuuriyhdistys Kuvion järjestämä Kuvio Nexus-tapahtumaviikko pyörähtää käyntiin. Tapahtumaviikko huipentuu Jokioisten Tietotalolla nähtävään puettavan taiteen Avantgarde Fashion show -näytökseen, jonka mahdollistamiseen osallistuu yli 20 taiteilijaa.

-Viikon ohjelma on todella monipuolinen. Luvassa on muun muassa erilaisia taide- ja kulttuurityöpajoja ja eko- ja kierrätysmuoti-luento, joihin kaikki ovat tervetulleita. Lisäksi Jokioisten Kartanopuistossa on nähtävillä Alexander Reichsteinin valotaideteoksia, Kuvion vastaava kulttuurituottaja Minna Lehtola summaa. Viikon päätapahtuma, Avantgarde Fashion show, on nähty Forssan seudulla viimeksi 18 vuotta sitten.

-Innostus Fashion show -näytöksen ja koko tapahtumaviikon järjestämiseen heräsi palaverissa, johon olimme kutsuneet paikallisia kulttuurivaikuttajia pohtimaan tulevia tapahtumia. Viimeksi vuonna 1999 järjestetty Fashion show nousi keskustelussa esille ja sen pohjalta aloimme kehittää tämän vuoden tapahtumaa, projektityöntekijä Niina Laitonen kuvailee.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtumaviikon teemoiksi valikoituivat kierrätys ja rajojen rikkominen avantgarden hengessä.

-Kierrätys-teema näkyy työpajojen aiheissa. Viikon aikana pääsee muun muassa valmistamaan taulun kierrätysmateriaaleista ja tekemään taidetta erivärisistä muovipusseista. Myös Fashion show-näytöksen asut on valmistettu pääasiassa kierrätysmateriaaleista. Näytöksen jälkeen puvut ovat nähtävissä seuraavan viikon perjantaihin asti Tapulimakasiinissa, Laitonen kertoo.

Lehtolan mukaan pyrkimys rajojen rikkomiseen näkyy esimerkiksi erilaisten taiteiden sekoittamisena keskenään.

-Jo taide- ja kulttuuriviikon järjestäminen on itsessään rajoja rikkovaa, sillä usein ajatellaan, että taide ja kulttuuri kukkivat ainoastaan suurissa kaupungeissa. Haluamme osoittaa, että tämä ei pidä paikkaansa, Lehtola sanoo.

Kuvion väki toivoo, että tapahtumaviikko lisäisi Forssan seudun näkyvyyttä ja auttaisi seudun toimijoita luomaan uusia kontakteja taide- ja kulttuurialan vaikuttajiin.

-Tapahtuma tuo seudulle runsaasti niin kotimaisia kuin kansainvälisiä taiteilijoita ja kulttuurin ystäviä. Verkostoituminen on mahdollista esimerkiksi tapahtuman aikana järjestettävällä kansainvälisellä taideleirillä, jonka osallistujat ovat mukana myös tapahtumaviikon toteuttamisessa, Laitonen ja Lehtola toteavat.

Kulttuuriyhdistyksen syksy on täynnä toimintaa myös tapahtumaviikon jälkeen. Kuvio on aktiivisesti mukana seudulla järjestettävien tapahtumien organisoinnissa ja suunnitellussa. Lisäksi se koordinoi vapaaehtoistyönä toteutettavaa kulttuurikaveri-toimintaa.

-Pyrimme motivoimaan Forssan seudulla asuvia ihmisiä yhdessä tekemiseen ja mukavaan yhdessäoloon kulttuurin parissa. Tavoitteenamme on tarjota kulttuuria ihan jokaiselle, Lehtola tiivistää.

Kuvio Nexus -tapahtumaviikko Forssan seudulla 21.- 27.8.Avantgarde Fashion show 26.8 klo 16 Jokioisten Tietotalolla.

Lotta Saarenmaa